Menu
JPR Advocaten

Statuten opvragen

Iedere rechtspersoon, zoals een besloten (naamloze) vennootschap, een stichting of een cooperatie, dienen bij haar oprichting door een notaris statuten te laten opmaken. De statuten zijn zogezegd de grondwet van deze rechtspersonen, hierin staat het doel van de onderneming / rechtspersoon en op welke wijze deze rechtspersoon is ingericht.

De statuten worden verplicht bij de Kamer van Koophandel geregistreerd. Tegen betaling kan iedereen deze statuten bij de Kamer van Koophandel opvragen. Dit kan van belang zijn om inzicht te krijgen in de onderneming waarmee je zaken wilt gaan doen, als je de verplichtingen van de bestuurders of leden van een vereniging wilt controleren of wilt vaststellen hoe de aandelenuitgifte van de besloten (naamloze) vennootschap is geregeld. Kortom: er kunnen tal van redenen zijn waarom iemand de statuten van een rechtspersoon wil raadplegen.

De statuten zijn geen statisch geheel. De bestuurders van een rechtspersoon kunnen statuten wijzigen. Dit laatste moet wel notarieel worden vastgelegd. De reden van een wijziging kan zijn dat de wettelijke bepalingen zijn veranderd, maar ook dat het doel van de vennootschap is gewijzigd.

Om inzage in de organisatie van een rechtspersoon te krijgen, is inzage in de statuten noodzakelijk. Dit is met name van belang bij een fusie of overname, of bij het aangaan van een grote transactie met een rechtspersoon. Het is dan ook van belang dat je met de juiste organen van de rechtspersoon zaken gaat doen.

Bij twijfel over de inhoud of uitleg van de statuten, raadpleeg één van onze ondernemingsrechtadvocaten.

Meer weten over onze dienstverlening?
Neem contact op
Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor de nieuwsbrief: