Home
Over JPR
Historie sinds 1899

Historie sinds 1899

Sinds 1899 is niet alleen een slogan waarmee we onze lange historie aanduiden, het is ook daadwerkelijk het jaar waarin de eerste voorloper van JPR advocaten werd opgericht. Wat is er in de loop van ruim 120 jaar eigenlijk allemaal veranderd? En hoe kijkt het kantoor naar de toekomst? Pascal Hulsegge en Tian Herstel geven antwoord op die vragen en bieden zo een terug- en vooruitblik.

Direct contact opnemen
Benjamin-Utrecht

Het begin in 1899

De basis voor het huidige JPR is gelegd in Zutphen door Bon de Jonge, die in 1899 een kantoor oprichtte. Tian Herstel: "Toen was de advocatuur nog een chique bedoening, die man was dan ook van adel. Zijn familie is nog tot 1985 betrokken gebleven bij ons kantoor."

Na een aantal fusies en geopende nevenvestigingen kwamen de kantoren van Peters, Leppink en Remmelink erbij in de periode van 1982 tot 2000. De huidige naam JPR advocaten is officieel doorgevoerd in 2007. Inmiddels zijn er drie vestigingen in Deventer, Doetinchem en Utrecht.

Veranderde advocatuur

Als je het vergelijkt met vroeger, dan is de advocatuur een stuk toegankelijker geworden. Toch wordt er soms nog wel een negatieve kijk op het beroep geprojecteerd, want het idee is dan: je hebt alleen een advocaat nodig als je een probleem hebt. Pascal Hulsegge: “Aan de andere kant maak ik ook mee dat mensen heel enthousiast reageren als ik zeg dat ik advocaat ben. Ze zijn dan benieuwd naar de zaken die we zoal doen en zijn verbaasd als ik vertel dat we juist het meeste werk doen vóór het echt tot een rechtszaak komt. Dat zie ik als de grootste winst die we in de loop der jaren bereikt hebben. Met onze vaste klanten spreken we een aantal keer per jaar af om ze te adviseren bij herstructureringen, overnames en andere grote zaken. Dat scheelt ze uiteindelijk veel tijd, kosten en stress.”

Verschuiving in dienstverlening

Het ligt voor de hand dat de dienstverlening niet meer hetzelfde is als in 1899, toen het allemaal begon. Aan de ene kant heeft dat met de tijdsgeest te maken, maar aan de andere kant ook met bewuste keuzes, legt Tian Herstel uit: “Zo doen we bijvoorbeeld geen strafrecht meer en richten we ons steeds meer op ondernemers voor ondernemingsrecht, vastgoedrecht, verzekeringsrecht en arbeidsrecht. Vooral de laatste jaren zijn bijvoorbeeld privacyrecht en intellectueel eigendomsrecht daar nog bij gekomen. Onze teams werken nu ook multidisciplinair, zodat ieder vanuit een eigen expertise iets kan bijdragen. Daar hebben onze klanten het meest aan.”

De nieuwe advocaten

JPR wil het beroep advocaat inrichten op een laagdrempelige manier. Door actief de markt op te gaan en bij de ondernemer aan tafel te zitten. We hebben opnieuw goed naar onze interne organisatie gekeken. Welke waarden en normen motiveren ons om het werk van advocaat gepassioneerd uit te voeren?

We ontdekten dat alle JPR collega's hetzelfde gevoel delen. Dat sentiment vatten we samen in ons manifest. Het beschrijft wat onze definitie is van de moderne advocatuur. Want hoewel de advocatuur langzaam verandert, zijn we al sinds 1899 de trotse belichaming van ‘de nieuwe advocaten’.

Annet Zwartjens-Klein Douwel
Wij staan voor je klaar

Meer weten over JPR advocaten?

Bij JPR tref je hoogwaardige professionals die net zo zijn als jij. Toegankelijk en altijd bereid om te helpen. 

Neem contact op

Een reis door de tijd