Verkoop van namaakproducten: ontbinding en schadevergoeding

JPR Advocaten
Verkoop van namaakproducten | JPR Advocaten

Verkoop van namaakproducten leidt tot ontbinding en schadevergoeding

Dat de verkoop van valse producten niet loont, blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam. De overeenkomst met de leverancier van namaakhorloges van het merk Daniel Wellington, werd ontbonden. Hierdoor moest de leverancier niet alleen al het verdiende geld (€ 13.631,87) teruggeven aan zijn klant, maar ook compenseren voor de schadevergoeding die de klant betaalde aan Daniel Wellington (€ 18.663,77). De leverancier stelde ook nog een eis in reconventie (‘een tegeneis’) in. Hieronder volgt meer informatie.

Overeenkomst

Perfect Wave en Westwing sluiten een contract. Daarbij neemt Westwing Daniel Wellington horloges af van de leverancier Perfect Wave. Perfect Wave garandeert in de overeenkomst kort gezegd dat haar producten geen inbreuk maken op intellectuele eigendomsrechten. Perfect Wave levert voor € 19.884,31 horloges onder het merk Daniel Wellington aan Westwing. € 13.883,08 hiervan is betaald. Ook verstrekt Perfect Wave productfoto’s van Daniel Wellington horloges.

Daniel Wellington spreekt Westwing aan

Daniel Wellington doet een testaankoop bij Westwing en constateert dat de horloges nep zijn. De serienummers ontbreken en uit het uiterlijk blijkt dat het geen echte horloges zijn. Hierdoor stelt Daniel Wellington Westwing aansprakelijk voor het maken van merkinbreuk en schenden van auteursrechten. Westwing verkoopt namelijk nephorloges en gebruikt ook auteursrechtelijk beschermde productfoto’s van Daniel Wellington. Daniel Wellington en Westwing bereiken een schikking: Westwing betaalt de verdiende omzet, de misgelopen licentievergoeding voor het gebruik van de foto aan Daniel Wellington. Ook vergoedt Westwing Daniel Wellingtons juridische kosten. De schikking komt uit op een bedrag van € 18.663,77.

Daniel Wellington start een procedure in Polen tegen Perfect Wave

Doordat Perfect Wave in Polen is gevestigd, start Daniel Wellington daar een procedure. Deze procedure verliest Daniel Wellington. Daniel Wellington ging in hoger beroep.

Westwing start een procedure tegen Perfect Wave; Perfect Wave eist geld van Westwing

Westwing wil van de overeenkomst met Perfect Wave af en eist ook een schadevergoeding. De schadevergoeding bestaat uit het geld dat betaald is voor de horloges en de aan Daniel Wellington betaalde schadevergoeding. Perfect Wave betaalt dit niet, waardoor Westwing een procedure start. In de procedure stelt Perfect Wave ook een tegeneis in: Westwing heeft namelijk nog een factuur openstaan van € 6.001,23. Dit moet Westwing betalen volgens Perfect Wave.

Oordeel rechter over ontbinding; Niet goed? Geld terug!

De rechter oordeelt dat het leveren van valse horloges een wanprestatie vormt. Perfect Wave stelde nog dat het echte horloges waren, maar toonde dit niet (aan de hand van inkoopfacturen) aan. Hierdoor ontbindt de rechter de overeenkomst en krijgt Westwing de inkoopsom van de horloges terug.

Oordeel rechter over aanvullende schadevergoeding; Niet echt? Extra geld weg!

Perfect Wave stelt dat zij niet gehouden is om het aan Daniel Wellington betaalde schikkingsbedrag aan Westwing te betalen. Volgens Perfect Wave is sprake van eigen schuld aan de zijde van Westwing: Westwing had beter moeten onderhandelen en afwachten tot Perfect Wave kon aantonen dat het echte producten waren. De rechter volgt Perfect Wave niet. Perfect Wave kan allereerst niet aantonen dat het echte producten zijn. Westwing schatte verder terecht in dat ze de schikking met Daniel Wellington beter kon accepteren.

Doordat sprake is van een wanprestatie, waardoor de overeenkomst is ontbonden, is Perfect Wave gehouden een aanvullende schadevergoeding te betalen aan Westwing. Die schadevergoeding bestaat uit het aan Daniel Wellington betaalde schikkingsbedrag.

Eis in reconventie (de tegeneis)

Doordat de overeenkomst is ontbonden, kan Perfect Wave ook geen nakoming meer vorderen van Westwing van de openstaande factuur. De eis in reconventie wijst de rechter dan ook af.

Slotsom

De verkoop van namaakproducten loont niet. Perfect Wave moest uiteindelijk de inkoopsommen van de horloges én het betaalde schikkingsbedrag aan Westwing vergoeden. Dat schikkingsbedrag was uiteindelijk hoger dan de inkoopsommen. Daarnaast werd Perfect Wave geconfronteerd met meerdere procedures.

Indien u in het B2B-verkeer twijfelt of bepaalde producten wel echt zijn, kunt u het beste een garantie vragen van uw leverancier. U kunt deze garantie ook in uw inkoopvoorwaarden opnemen. Zit uw leverancier buiten de EU, dan moet er nog meer geregeld worden om de garantie afdwingbaar te maken. Onze advocaten ondernemingsrecht en intellectueel eigendomsrecht adviseren u daar graag in.

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.