Wi-Fi-tracking

Leonie Ouwersloot-Koster
Wi-Fi-tracking | JPR Advocaten

Veel mensen die rondlopen in de stad, hebben standaard hun Wi-Fi aanstaan. Waar men echter niet of nauwelijks bij stil staat is dat de mobiele telefoons door middel van de Wi-Fi functie veel gegevens uitzenden. Ditzelfde geldt bij het gebruik maken van de gratis Wi-Fi-netwerken in winkels en restaurants. Gratis Wi-Fi klinkt erg aanlokkelijk en scheelt natuurlijk in het verbruik van de eigen bundel, maar is het vanuit privacyoverwegingen wel zo verstandig om hier gebruik van te maken en standaard de Wi-Fi aan te hebben staan?

Alle signalen die de mobiele telefoons uitzenden kunnen worden opgevangen en geanalyseerd. Op het moment dat u gebruik wenst te maken van een gratis Wi-Fi netwerk, wordt meestal gevraagd of u akkoord gaat met de voorwaarden. Door het instemmen met de voorwaarden, kunt u gebruik maken van het netwerk. Met het instemmen met de voorwaarden gaat u meestal akkoord met het feit dat de winkel u mag volgen. Zo kan op deze manier worden vastgelegd wanneer u langs komt of wanneer u binnen het bereik van het netwerk bent.

Door klanten middels Wi-Fi-tracking te volgen, kunnen winkels en restaurants via hun Wi-Fi-netwerk het winkelgedrag van klanten goed analyseren. Zo kan via een Wi-Fi-netwerk worden achterhaald bij welke producten u lang heeft stilgestaan en hoe vaak u terugkomt in de winkel. De beheerder van het Wi-Fi-netwerk kan op deze manier veel over u als persoon te weten komen, zonder dat u hiervoor directe toestemming heeft verleend.

Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft begin december jl. geoordeeld dat Wi-Fi-tracking, dus het volgen van mensen in en rond winkels en restaurants door middel van Wi-Fi-signalen van mobiele telefoons, zonder daarvoor expliciete toestemming te hebben gegeven, in strijd is met de wet. Het College geeft duidelijk aan dat het van belang is dat mensen van te voren geïnformeerd moeten worden over het feit dat zij gevolgd worden en dat aldus hun winkelgedrag geanalyseerd kan worden. De bedrijven die de technologieën ontwikkelen waarmee Wi-Fi-tracking mogelijk is, zijn nu aan het onderzoeken of zij maatregelen kunnen treffen waarmee ze toch voldoen aan de wet- en regelgeving.

Om zeker te zijn dat uw gegevens niet gebruikt kunnen worden voor Wi-Fi-tracking, zult u zowel uw Wi-Fi- als bluetooth- signalen uit moeten zetten wanneer u in de buurt van een winkel komt.

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.