Arbeidsrecht
14 juni 2023

Werknemer laten werken in het buitenland? Denk hieraan

Leonie Ouwersloot-Koster

Door de coronapandemie werd werkend Nederland ineens gedwongen om massaal thuis te werken. Met die achtergrond werd dan ook het Wetsvoorstel Wet werken waar je wilt ingediend. Dit ligt nu al enige tijd bij de Eerste Kamer. Het wetsvoorstel heeft zo zijn voordelen. Het beoogt onder andere meer vrijheid te creëren voor werknemers in de balans tussen het thuiswerken en werken op locatie. Het wetsvoorstel vereist dat de werkgever een verzoek van de werknemer tot wijziging van de arbeidsplaats moet inwilligen. Tenzij de werkgever vindt dat gezien redelijkheid en billijkheid zijn belangen zwaarder wegen. Die wijziging van de arbeidsplaats kan ook een plaats buiten Nederland zijn.

Dit klinkt sommige werknemers als muziek in de oren. Vanaf de strandstoel werkzaamheden verrichten, wie wil dat nou niet? Toch moeten er best een aantal zaken geregeld worden voordat je jouw werknemer naar verre oorden stuurt. 

Denk als werkgever aan deze zaken als je jouw werknemer wil laten werken in het buitenland. 

I Werktijden

Stel je voor dat jouw werknemer in New York werkt, waar het zes uur later is. Hoe weet je dan wanneer de gebruikelijke werktijden van de werknemer zijn?

Werkt een werknemer in een andere tijdzone? Dan is het handig om duidelijke afspraken met de werknemer te maken over de werktijden. Is er sprake van een arbeidsovereenkomst of CAO met Nederlandse werktijden? Houd dan de Nederlandse werktijden aan: hierdoor voorkom je  problemen met eventuele overwerkvergoedingen.

II Ziekte

Het kan voorkomen dat jouw werknemer ziek wordt tijdens het verrichten van werk op afstand. Maar je hebt wel een arbeidsovereenkomst naar Nederlands recht met jouw werknemer. Dus gelden de regels uit het Nederlands arbeidsrecht. Echter kan het voorkomen dat er praktische problemen ontstaan. Wat doe je bijvoorbeeld als jouw werknemer in een ver land verblijft en je een bedrijfsarts moet sturen? Gelden er dwingendrechtelijke regels in het thuiswerkland van werknemer? Het spreekt voor zich dat het handig is om hier vooraf afspraken over te maken.

III Verzekeringen

Als jouw werknemer in het buitenland gaat werken, is die werknemer dan nog wel verzekerd?

Als een werknemer tijdelijk in het buitenland en binnen de EU/EER werkt (detachering),  heeft deze nog steeds recht op sociale verzekeringen uit Nederland. Werkt de werknemer voor langer in het buitenland en binnen de EU/EER? Dan is de werknemer op den duur niet meer verzekerd volgens de Nederlandse sociale verzekeringen. Hoe ga je hiermee om? Leg dit goed vast.

IV Zorgplicht

Ook als een werknemer in het buitenland werkt moet je voor een ergonomisch ingerichte werkplek zorgen. Wanneer jouw werknemer op afstand werkt, geldt er voor jou wel een lichtere verplichting. Je bent niet verantwoordelijk voor de uitrusting van de thuiswerkplek. Maar je dient wel als werkgever werknemers te informeren over het instellen van een goede werkplek en een goed werkritme. Leg deze afspraken goed schriftelijk vast met jouw werknemer.

V Databescherming

Als jouw werknemer in het buitenland werkt worden gegevens tussen jou en jouw werknemer uitgewisseld. Zorg daarbij dat jouw werknemer zich houdt aan de privacywetgeving. Hierbij kun je denken aan een goede VPN-verbinding.

VI Belastingen

Er zitten ook fiscale risico’s verbonden wanneer je werknemer wil werken in het buitenland. Raadpleeg hiervoor een accountant.

Lessen voor de praktijk

Wil je jouw werknemer laten werken in het buitenland? Kijk dan altijd naar wat er is afgesproken in de arbeidsovereenkomst. Met de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in het achterhoofd moet het duidelijk zijn voor de werknemer waar hij of zij aan toe is. Leg de afspraken met een werknemer die in het buitenland wil werken zo duidelijk mogelijk vast. Wij kunnen je hierbij helpen. 

Heb je vragen over werken in het buitenland? Of wil je hulp bij het vastleggen van afspraken met jouw werknemer die in het buitenland gaat werken? Neem dan contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten. We adviseren je graag. 

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.