Voor wie is de koerswinst op in beslag genomen aandelen? Voor de eigenaar of voor de beslag-legger?

Paul Schepel
Voor wie is koerswinst op in beslag genomen aandelen? | JPR Advocaten

Half miljoen euro meer waard

In het faillissement van Eurocommerce is beslag gelegd op de rekeningen van de stichting Syanora. Dit is de privéstichting van de familie Visser. Die stichting moest 2,5 miljoen euro terugbetalen aan de boedel. Het beslag trof ook een effectenrekening met aandelen. Op basis van een verstekvonnis zijn de aandelen opgeëist. Tegen dat vonnis is verzet gedaan. Daarmee werd de procedure heropend en voortgezet. Zolang de uitspraak niet onherroepelijk was, bestond voor de curatoren het risico dat de aandelen moesten worden teruggegeven. Deze zijn daarom in bewaring gegeven aan een notaris. Ruim twee jaar later werd het vonnis onherroepelijk en zijn de aandelen door de curatoren verkocht. Toen bleken zij een half miljoen euro meer waard.

Syanora vond dat zij recht had op die koerswinst. Zij meende dat de curatoren de aandelen niet volgens de wet hadden verkocht en daarom onrechtmatig hadden gehandeld. De rechtbank was dat met haar eens, maar wees de vordering tot schadevergoeding af. Als curatoren immers wel juist hadden gehandeld en de aandelen direct hadden verkocht, was Syanora de aandelen ook direct kwijt geweest.

Terecht gewacht met verkoop

Het gerechtshof(1) in hoger beroep was van oordeel dat curatoren niet onrechtmatig hadden gehandeld. Naar het oordeel van het hof hebben curatoren terecht gewacht met de verkoop van de aandelen totdat de uitspraak onherroepelijk was. Dat was ook in het belang van Syanora. Zij liep anders het risico dat de boedel niet meer alles kon terugbetalen als zij alsnog gelijk zou krijgen van de rechter. Daarover was tot twee keer toe een kort geding gevoerd. Daarbij was van belang dat de curatoren in de procedure opening van zaken hadden gegeven.

Verder was het hof het eens met de rechtbank dat Syanora geen enkele schade had geleden. Als curatoren de aandelen meteen hadden verkocht was Syanora de aandelen ook kwijt geweest. De koerswinst kwam dus toe aan de boedel van Eurocommerce.

Beslag leggen en procederen is een vak. Ons vak. JPR pakt dat aan en lost dat op. Neem contact met ons op voor meer informatie over dit onderwerp.

(1) Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 5 maart 2019, nog niet gepubliceerd

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.