Ondernemingsrecht
8 mei 2016

Regels omtrent crowdfunding aangepast

Pascal Hulsegge
Regels omtrent crowdfunding aangepast | JPR Advocaten

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de wet- en regelgeving ter zake crowdfunding bestudeerd, aangezien de omvang van crowdfunding de afgelopen jaren is verdubbeld. Het gevolg hiervan is dat de wet- en regelgeving per 1 april 2016 is gewijzigd.

Wat is er veranderd?

  • Een versterking van het ontheffingsregime voor het bemiddelen bij het aantrekken van opvorderbare gelden. Het gaat hierbij om nieuwe voorwaarden voor de bedrijfsvoering;
  • Een gerichte vrijstelling op het provisieverbod voor beleggingsondernemingen dat van toepassing was op crowdfundingplatforms;
  • Een gerichte vrijstelling van het verbod om opvorderbare gelden aan te trekken;
  • De inwerkingtreding van nieuwe investeringsgrenzen, die onverantwoorde risico’s bij investeerders moeten beperken.

Voorts is er een crowdfundingplatform dat vanaf 1 april 2016 bij investeringen van meer dan € 500,00 onderzoekt of de investering verantwoord is, ook wel de crowdfunding-investeerderstoets genoemd. Deze toets is een aanvulling op de bestaande investeringsgrenzen van de AFM, die grensbedragen aangeven ter zake de minimale vereiste inleg voor een verantwoorde investering.

Volgens de AFM was het vereist om deze grensbedragen per 1 april 2016 aan te scherpen om de beleggers in crowdfunding nog meer te kunnen beschermen. Als de crowdfunding gericht is op het participeren in het eigen vermogen, dan moet de inleg volgens de huidige investeringsgrenzen minimaal € 20.000,00 bedragen. Per 1 april 2016 bedraagt dit grensbedrag € 40.000,00.

Het grensbedrag voor crowdfunding dat gericht is op het uitlenen van geld, ook wel loan based crowdfunding genoemd, is verhoogd naar € 80.000,00. Vóór 1 april 2016 bedroeg dit grensbedrag € 40.000,00.

Conclusie

Met de regels die vanaf 1 april 2016 gelden, is het een stuk aantrekkelijker geworden om te investeren in crowdfunding.

Heeft u vragen over crowdfunding en de aangepaste wet- en regelgeving, neem dan gerust contact met een van onze advocaten op!

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.