Erfrecht
6 juni 2016

Ouderlijk gezag aanvragen door ongehuwde vaders straks achterhaald?

JPR advocaten
Ouderlijk gezag aanvragen door ongehuwde vaders straks achterhaald? | JPR Advocaten

Eerder kon u in een uitgebreid artikel al lezen hoe u als ongehuwde vader ouderlijk gezag kunt aanvragen over een kind. De moeder is van rechtswege belast met het ouderlijk gezag over het kind. Daarbij maakt het niet uit of de moeder ten tijde van de geboorte van het kind samenwoont of gehuwd is. Gehuwde mannen hoeven niets te regelen voor het verkrijgen van het ouderlijk gezag. Door het huwelijk krijgen zij automatisch het ouderlijk gezag over hun kind.

Ongelijkheid

Bij samenwonende stellen kan de vader het kind erkennen, waardoor hij de juridische vader wordt van het kind. Door de erkenning heeft de vader nog niet het ouderlijk gezag, hij is nog niet de wettelijk vertegenwoordiger van het kind. Er is sprake van rechtsongelijkheid tussen gehuwde en ongehuwde vaders.

Zoals in het eerder gepubliceerde artikel staat, kan de vader het gezamenlijk gezag eenvoudig samen met de moeder online regelen bij de rechtbank. Echter wanneer de samenleving wordt verbroken zien wij helaas regelmatig in de praktijk dat de moeder in die situatie geen toestemming meer wil geven voor het verkrijgen van het gezamenlijk gezag of hervorming van de kindregelingen. Dan start de vader vaak een juridische procedure op om het ouderlijk gezag te verkrijgen. De verhoudingen verharden, wat niet in het belang van het kind is.

Ouderlijk gezag na overlijden moeder

Maar niet alleen in scheidingssituaties kan het vervelend zijn wanneer de vader niet ook het ouderlijk gezag heeft. Denk ook aan de situaties waarbij de ouders vergeten zijn of het op de lange baan hebben geschoven het gezamenlijk gezag te regelen en de moeder, die alleen met het gezag belast is, komt te overlijden. Op dat moment heeft het kind geen gezaghebbende ouder en moet een formele weg, via de Raad voor de Kinderbescherming, ingeslagen worden door de vader om het ouderlijk gezag te verkrijgen. Dit zijn procedures waar u in een verdrietige periode niet op zit te wachten.

Initiatiefwetsvoorstel: de oplossing?

Ons land kent ruim 400.000 ongehuwde stellen met kinderen. Aangezien er steeds minder getrouwd wordt, is de verwachting dat dit aantal alleen maar zal toenemen. Van deze ongehuwde stellen heeft bijna 70% van de vaders wel het kind erkend, maar is het gezamenlijk gezag niet geregeld. Binnenkort zal D66 met een initiatiefvoorstel komen, waarin staat dat wanneer het kind wordt erkend ook automatisch het gezag is geregeld. De hierboven geschetste situaties kunnen dan zoveel mogelijk voorkomen worden. Zodra hierover meer bekend is, zal ik u daarover berichten op onze site. Mocht u vragen hebben over ouderlijk gezag, dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor.

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.