Menu
JPR Advocaten

Boetebeleidsregels CBP

Geschreven op 23 oktober 2015  •  Auteur: Pascal Hulsegge
Boetebeleidsregels CBP

Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft vandaag de conceptbeleidsregels voor het opleggen van een bestuurlijke boete gepubliceerd. Het Cbp krijgt per 1 januari 2016 de bevoegdheid om boetes op te leggen als de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp) wordt overtreden. Uitgangspunt van het boetebeleid is dat de boete in verhouding moet zijn met de overtreding.

Boetebandbreedte

Zo heeft het Cbp, binnenkort de Autoriteit Persoonsgegevens, verschillende boetebandbreedtes vastgesteld. Het Cbp kan een boete opleggen tot € 810.000 in de hoogste categorie. De Autoriteit bepaalt de hoogte van de boete door het bedrag van de basisboete naar boven of naar beneden bij te stellen, afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Zo kunnen organisaties die de Autoriteit Persoonsgegevens tegenwerken of instructies niet opvolgen te maken krijgen met een verhoging van de boete. Daar staat tegenover dat organisaties die vergaande medewerking verlenen aan de Autoriteit of uit eigen beweging betrokkenen schadeloos stellen een mogelijke boeteverlaging krijgen.

Reageren op boetebeleid

Belanghebbenden kunnen de komende vier weken op de gepubliceerde conceptversie van de boetebeleidsregels reageren. Het Cbp zal bij het vaststellen van het definitieve boetebeleid rekening houden met de ingezonden reacties.

Suzanne Hartholt (juridisch medewerker) is medeauteur van dit artikel.


Pascal Hulsegge
Pascal Hulsegge

“Op jonge leeftijd wist ik al dat ik advocaat wilde worden. In de rechtszaal juridisch complexe zaken bepleiten, met ondernemers sparren over strategische stappen, een klant adviseren over herstructureringen of met de klant een...

Contact opnemen met JPR

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor de nieuwsbrief: