Nieuwe beleidsregels cameratoezicht

Pascal Hulsegge
Nieuwe beleidsregels cameratoezicht | JPR Advocaten

Op 28 januari jl., de Dag van de Privacy, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens nieuwe beleidsregels cameratoezicht uitgevaardigd. De beleidsregels helpen ondernemingen bij de privacyafweging die zij moeten maken als ze camera’s willen inzetten. Immers, cameratoezicht kan een belangrijk middel zijn om bijvoorbeeld eigendommen van uw onderneming te beschermen en om de openbare orde te handhaven. Echter, cameratoezicht betekent ook een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van personen.

Wettelijke eisen

De beleidsregels zijn uitwerkingen van de belangrijkste bepalingen uit de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en Wet politiegegevens (Wpg) die gelden voor de verwerking van persoonsgegevens door middel van een camera. Zo moet de inzet van een camera noodzakelijk zijn om de gestelde doelen te bereiken, moeten mensen worden geïnformeerd dat er cameratoezicht is vóórdat zij worden gefilmd en moeten de beelden adequaat worden beveiligd. Voor de volledige beleidsregels, klik hier.

JPR Advocaten adviseert veelvuldig over kwesties op het gebied van cameratoezicht. Wilt u meer weten over cameratoezicht op bijvoorbeeld de werkvloer, neemt u dan gerust contact met ons op!

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.