Arbeidsrecht
1 december 2020

Mag ik mijn werknemer verplichten een mondkapje te dragen?

Pascal Hulsegge
Mag ik een mondkapje verplichten? | JPR Advocaten

Mondkapje verplichten mag dankzij het instructierecht

Als werkgever kun je jouw medewerkers verplichten om binnen het bedrijf, tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden, een mondkapje te dragen. Werkgevers hebben namelijk een instructierecht. Dit betekent dat een werkgever de mogelijkheid heeft op basis van de wet om de medewerker redelijke instructies te geven over het verrichten van de werkzaamheden binnen de organisatie. Het dragen van een mondkapje ter bescherming tegen het coronavirus mag je zien als een redelijke instructie. Je kunt het dragen van een mondkapje eigenlijk wel vergelijken met het dragen van werkkleding, zoals een veiligheidshelm of veiligheidsschoenen. Ook het dragen van dergelijke werkkleding wordt beschouwd als redelijke instructie.

Wat doe je bij weigering?

Als de medewerker weigert een mondkapje te dragen binnen het bedrijf, ga dan eerst het gesprek met de medewerker aan om te achterhalen wat de reden is om het dragen van een mondkapje te weigeren.


Een medewerker kan bijvoorbeeld een medische reden hebben om het dragen van een mondkapje te weigeren. Onderzoek dan samen met de medewerker en eventueel de bedrijfsarts of er andere oplossingen zijn.

Wanneer een medewerker zonder geldige (medische) reden weigert een mondkapje te dragen kun je overgaan tot het geven van een officiële waarschuwing. Blijft de medewerker dan nog steeds weigeren een mondkapje te dragen, dan kan de medewerker de werkzaamheden binnen de organisatie niet uitvoeren en geldt de regel “geen arbeid, geen loon”. De medewerker ontvangt dan over de tijd dat hij weigert een mondkapje te dragen tijdens de uitvoering van de werkzaamheden geen loon.

Als ook dit er niet toe leidt dat de medewerker alsnog besluit een mondkapje te gaan dragen tijdens de uitvoering van de werkzaamheden, dan kan je besluiten over te gaan tot ontslag vanwege het feit dat de medewerker blijft weigeren om gehoor te geven aan de redelijke instructie tot het dragen van een mondkapje tijdens de uitoefening van werkzaamheden binnen de organisatie.

Loop je tegen problemen aan bij medewerkers die geen mondkapje willen dragen tijdens de uitoefening van de werkzaamheden? Neem dan contact met ons op, dan denken we mee.

 

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.