Identiteitsfraude: pas ervoor op!

Pascal Hulsegge
Identiteitsfraude - Pas ervoor op! | JPR Advocaten

De vakantie staat weer voor de deur, een heerlijke periode! Echter, ook een periode waarbij u het risico loopt het slachtoffer te worden van identiteitsfraude. Bijvoorbeeld wanneer u incheckt in het hotel of de aankomst op de camping bevestigt. Immers, in de meeste gevallen wordt gevraagd om een kopie van uw paspoort of uw identiteitskaart. Wij geven u graag enkele tips om dit type fraude te voorkomen.

In het verleden zijn al veel mensen het slachtoffer geworden van identiteitsfraude. Zo kreeg een aantal slachtoffers te maken met identiteitsfraude via internet, waarbij zelfs bij een aantal sprake was van het gebruik van andermans identiteit om straffeloos een overtreding te begaan. Een zeer onwenselijke situatie, die in alle gevallen zoveel mogelijk voorkomen moet worden.

Dek uw burgerservicenummer af

Bij het afgeven van het paspoort of de identiteitskaart is het raadzaam het burgerservicenummer af te dekken. Met het burgerservicenummer is het voor een ander onder andere mogelijk een telefoonabonnement af te sluiten, bankrekening te openen of een lening af te sluiten op uw naam.

Uitzonderingen

Er bestaan personen en instellingen die, conform de Wet Bescherming Persoonsgegevens, wél om een kopie van uw identiteitsbewijs met burgerservicenummer mogen vragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uw bank, een notaris of het casino.

Gebruik een creditcard als borg

Vaak gebruiken hotels, campings of andere bedrijven een paspoort of identiteitskaart als borg. Daarvoor is een creditcard beter geschikt. Echter, als het hotel of de camping erop staat dat u een kopie van uw paspoort of uw identiteitskaart afgeeft, zorg dan dat u een kopie afgeeft waarop het burgerservicenummer niet zichtbaar is, om identiteitsfraude zoveel mogelijk te voorkomen.

Vernietig persoonlijke gegevens in oude documenten of computers

Wanneer u uw oude computer, iPad of telefoon weggooit, zorg dan dat alle oude documenten met uw identiteitsgegevens en adresgegevens zijn vernietigd, zodat deze gegevens niet in de verkeerde handen terechtkomen.

Sociale media

Wees voorzichtig met wat u deelt via sociale media, zoals Facebook, LinkedIn of Twitter. Er kan een profiel van u in kaart worden gebracht wanneer u gevoelige gegevens, zoals foto’s van uw paspoort, rijbewijs etc., deelt via deze kanalen. Personen kunnen dan namens u handelen.

Online kopen of verkopen?

Wanneer u voornemens bent om online een vakantie te boeken of om iets te kopen of te verkopen, wordt in sommige gevallen gevraagd naar een kopie van uw paspoort, identiteitsbewijs of andere persoonlijke documenten. Ga hier niet op in! Deze gegevens worden veelal gebruikt om u het slachtoffer te laten worden van identiteitsfraude.

Wilt u meer informatie over identiteitsfraude of meer tips over hoe u identiteitsfraude het beste kunt voorkomen, neem dan contact op met een van onze advocaten.

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.