Vastgoedrecht Huurrecht
12 februari 2021

Geen huurverhoging in 2021 voor de sociale huursector?

JPR Advocaten
Geen huurverhoging in 2021 in sociale huursector? | JPR Advocaten

In Nederland genieten huurders van sociale huurwoningen (woningen met een aanvangshuurprijs tot en met € 752,33, (2021)) huurprijsbescherming. Deze bescherming komt er – kort samengevat – op neer dat de huur voor een woning nooit hoger mag zijn dan een bepaald bedrag en dat er vanuit de overheid regels gesteld worden ten aanzien van de maximale huurverhoging die een verhuurder jaarlijks (meestal per 1 juli) mag doorvoeren.

De maximale huurprijsverhogingspercentages voor sociale huurwoningen in 2021 zijn door de overheid gepubliceerd en liggen tussen de 2,4% (voor huurders met een lager inkomen dan de inkomensgrens van thans € 44.655,-) en 5,4% (voor huurders met een hoger inkomen dan voornoemde inkomensgrens).

Mogelijke bevriezing huurprijzen in 2021

Een door Tweede Kamerlid Beckerman (SP) ingediende motie van 3 februari jl. zet mogelijk een streep door de mogelijkheid van verhuurders van sociale huurwoningen om in 2021 een huurverhoging door te voeren. Beckerman verzoekt de regering om de huurprijzen dit jaar namelijk te bevriezen (niet te verhogen). Deze motie is onlangs aangenomen.

Belangrijk om te vermelden is dat een kabinet (alle ministers en staatssecretarissen) normaliter niet verplicht is om een motie uit te voeren. Ook al vindt de motie Beckerman dus steun in de Tweede Kamer, dan betekent dit nog niet dat de huurverhogingen voor het jaar 2021 definitief van de baan zijn. Demissionair Minister Ollongren zal zich hier als bewindspersoon over moeten beramen.

De Minister is verzocht om op de korte termijn op de motie te reageren. Het is uiteraard de vraag of zij deze keer wél overstag gaat. Vorig jaar had Eerste Kamerlid Kox (SP) in verband met de coronapandemie een soortgelijke motie ingediend, waarbij die motie ook door de Eerste Kamer was aangenomen. De (inmiddels demissionaire) Minister heeft toen meerdere malen geweigerd de motie uit te voeren.

Indien de Minister de motie Beckerman uitvoert, zou dit betekenen dat er voor het jaar 2021 een streep door de jaarlijkse huurverhoging voor de sociale huursector zal worden gezet. Op dit moment is het nog onduidelijk of dit daadwerkelijk het geval zal zijn. Wij zullen u op de hoogte houden van recente ontwikkelingen hierover.

Update 17 februari 2021

Op 17 februari jl. heeft de Minister de Tweede Kamer bericht dat zij uitvoering aan de motie Beckerman zal geven. Per ministeriële regeling zal het maximale huurverhogingspercentage voor de sociale huursector op 0% worden gezet.

Hiermee is het voor verhuurders niet (meer) mogelijk om voor het jaar 2021 de jaarlijkse huurverhoging door te voeren (ook geen inkomensafhankelijke hogere huurverhoging). De mogelijkheid om na verduurzaming van een woning een huurverhoging door te voeren, blijft wel gehandhaafd.

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.