Gebruik benaming ‘Champagne-Sorbet’ is toegestaan als het naar champagne smaakt

JPR advocaten
Benaming ‘champagne’ toegestaan onder voorwaarden | JPR Advocaten

Het Hof van Justitie van de Europese Unie (“HvJ”) heeft geoordeeld dat de sorbet die Aldi verkoopt, Champagne-Sorbet genoemd mag worden, mits – kort gezegd – de sorbet ook naar champagne smaakt.

Feiten

Aldi verkocht eind 2012 een sorbet onder de naam ‘Champagne-sorbet’. Deze sorbet bevat 12% champagne. Een aantal Franse boeren heeft vervolgens een procedure tegen Aldi aangespannen. De Franse boeren stellen dat hiermee inbreuk wordt gemaakt op de beschermde oorsprongsbenaming ‘champagne’.

Beschermde oorsprongsbenaming

In de Europese Unie wordt een aantal benamingen beschermd, waaronder oorsprongsbenamingen. Daarmee wordt gegarandeerd dat men bij het zien van een bepaalde benaming op een product, weet dat dit product uit een bepaald gebied komt en aan de hand van een erkende productieproces tot stand is gekomen. Beschermde oorsprongsbenamingen mogen dus niet zomaar worden gebruikt voor een bepaald product. ‘Noord-Hollandse Gouda’ en ‘Noord-Hollandse Edam’ zijn voorbeelden van beschermde oorsprongsbenamingen uit Nederland. 

Oordeel HvJ

Het HvJ moest zich onder meer buigen over de vraag of met het gebruik van de benaming ‘Champagne-sorbet’, oneigenlijk voordeel wordt getrokken uit de beschermde oorsprongsbenaming ‘Champagne’.  Dat is namelijk niet toegestaan. Het HvJ heeft kort gezegd geoordeeld dat het gebruik van de benaming ‘Champagne-sorbet’ is toegestaan, indien de smaak van Champagne-sorbet met name is toe te schrijven aan Champagne. Daarbij is het wel van belang dat champagne daadwerkelijk een ingrediënt is van Champagne-sorbet.

Slotsom

Het gebruik van de benaming ‘Champagne-sorbet’ is  toegestaan indien champagne daadwerkelijk een ingrediënt is van de sorbet en de sorbet smaakt naar champagne. Aldi kan dus voorlopig proosten op het gunstige oordeel van het HvJ. 

Hebt u vragen over het gebruik van een bepaalde benaming? Neemt u dan gerust contact met ons op. JPR Advocaten adviseert u graag bij het kiezen van een naam voor een product.

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.