Arbeidsrecht
23 september 2024

De ondernemingsraad en een reorganisatie

Leonie Ouwersloot-Koster

In eerdere blogs hebben wij al aandacht besteed aan de juridische spelregels en de do’s en don’ts als ondernemer bij een reorganisatie. Vaak blijft echter de rol van de ondernemingsraad onderbelicht en is het voor veel ondernemingsraadleden niet duidelijk wat hun precieze bevoegdheden zijn. Om meer duidelijkheid te bieden, zal ik in deze blog ingaan op de rol van de ondernemingsraad. 

Adviesrecht van de Ondernemingsraad

De ondernemingsraad heeft meerdere bevoegdheden. In het kader van een reorganisatie is het adviesrecht ex artikel 25 WOR wel een van de belangrijksten. De ondernemer is verplicht om de ondernemingsraad tijdig advies te vragen bij een voorgenomen reorganisatie. Dit advies moet op een zodanig moment gevraagd worden, dat de ondernemingsraad ook daadwerkelijk nog wezenlijke invloed kan uitoefenen. Van belang is dus dat de ondernemer nog geen besluiten mag hebben genomen die niet meer teruggedraaid kunnen worden. 

Op het moment dat advies gevraagd mag worden, is het van belang om als ondernemingsraad alle informatie op te vragen die noodzakelijk is om een goed advies te geven. Wees dan ook niet terughoudend in het stellen van kritische vragen of het beleggen van extra overlegvergaderingen. Mocht je als ondernemingsraad het gevoel hebben expertise te missen, is het ook mogelijk om je te laten bijstaan door een deskundige. Wees wel alert dat de ondernemer wel akkoord hebben gegeven op de hiermee gepaard gaande kosten. 

Een misvatting dat veel leeft onder ondernemingsraden is dat het advies eenvoudig terzijde geschoven kan worden door de ondernemer. Dit is niet geval. Hoewel het advies niet bindend is, kan een negatief advies ertoe leiden dat de werkgever het besluit heroverweegt of aanpast. Negeert de werkgever het advies, dan moet hij duidelijk kunnen motiveren waarom hij daarvan afwijkt. In uiterste gevallen kan een ondernemingsraad zelfs nog naar de Ondernemingskamer. De rechter kan oordelen dat de ondernemer het besluit in moet trekken en de gevolgen van het besluit moet terugdraaien.

Leonie Ouwersloot-Koster

Meer weten over dit onderwerp? 

Wil je meer weten over reorganisaties en de rol van de ondernemingsraad? Wil je weten hoe dit in jouw situatie werkt? Leonie denkt graag met je mee.

Contact Leonie

Instemmingsrecht

Een ander belangrijk recht van de ondernemingsraad is het instemmingsrecht. Vaak wordt dit recht bij een reorganisatie over het hoofd gezien. Men is zich vaak niet bewust van het feit dat de organisatorische wijzigingen ook veranderingen kunnen meebrengen in onderwerpen die instemmingsplichtig zijn. Denk hierbij aan veranderingen in werktijden, arbeidsvoorwaarden of beoordelingssystematieken. 

Op het moment dat een adviesaanvraag wordt voorgelegd, is het dan ook belangrijk dat de ondernemingsraad scherp blijft op alle gevolgen van het besluit en of er een splitsing tussen de adviesaanvraag en instemmingsaanvraag moet plaatsvinden. 

Communicatie 

Daarnaast heeft de ondernemingsraad een belangrijke rol als het gaat om de communicatie richting het personeel. Transparantie is essentieel om onzekerheid en onrust onder medewerkers te minimaliseren. De ondernemingsraad kan erop aandringen dat de ondernemer helder en tijdig communiceert over de plannen en de gevolgen voor de medewerkers.

Conclusie

De ondernemingsraad heeft een essentiële rol bij een reorganisatie. Door zijn advies- en instemmingsrechten kan de ondernemingsraad invloed uitoefenen op de plannen en ervoor zorgen dat de belangen van de werknemers worden gewaarborgd. Het is daarom in het belang van zowel de werkgever als de werknemers om de ondernemingsraad vroegtijdig en op een constructieve manier bij het proces te betrekken. 

JPR advocaten helpt je graag

Mocht je als ondernemingsraad geconfronteerd worden met een advies of instemmingsaanvraag en op dit gebied begeleiding nodig hebben, onze arbeidsrecht specialisten kijken graag mee. Neem contact op voor preventief advies of wanneer je juridische ondersteuning nodig hebt.

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.