Arbeidsrecht
29 mei 2024

Do’s en don’ts bij een reorganisatie

Leonie Ouwersloot-Koster

Op het moment dat een organisatie besluit over te gaan tot het reorganiseren, ligt hier veelal veel druk achter. Immers zijn reorganisaties vaak nodig om organisaties aan te passen aan veranderende marktomstandigheden. We zien vaak dat een reorganisatie zo lang mogelijk wordt uitgesteld, maar dat men dan op een punt komt dat het ineens met enige spoed moet worden opgepakt. In deze blog staan we stil bij de vijf do’s en don’ts bij een reorganisatie, welke meegenomen kunnen worden bij het aanpakken van een reorganisatie.

Do’s

  1. Maak een duidelijke planning

Een gedetailleerd plan is essentieel. Zorg dat de doelen van de reorganisatie helder zijn, stel een tijdlijn op en bepaal de middelen die nodig zijn om deze doelen te bereiken.

  1. Betrek tijdig de medezeggenschapsorganen

Door de ondernemingsraad (OR) al vroeg te betrekken, draagt dit bij, bij het creëren van draagvlak en het oplossen van potentiële problemen voordat ze escaleren.

  1. Volg de wettelijke regels

Wees bedacht op alle juridische aspecten die komen kijken bij een reorganisatie. Het gaat hier niet alleen om arbeidswetgeving, maar ook om de Wet op Ondernemingsraden en CAO’s. Lees onze blog over de juridische spelregels bij reorganisatie voor meer informatie. 

  1. Goede en transparante communicatie

Neem werknemers steeds mee in de plannen, de redenen erachter en de verwachte gevolgen. Transparante communicatie helpt onzekerheid en geruchten te verminderen.

  1. Aandacht voor werknemers

Zorg ervoor dat de betrokken werknemers voldoende ondersteuning krijgen vanuit hun leidinggevende of HR. Denk verder aan om een goed outplacementbureau in te schakelen en om ze goede scholing en coaching aan te bieden om de overgang te vergemakkelijken. 

Leonie Ouwersloot-Koster

Meer weten over dit onderwerp? 

Wij staan je graag te woord. Wil je met een advocaat bespreken hoe je deze tips toepast in jouw situatie? Leonie helpt je daar graag bij.

Contact Leonie

Don’ts

  1. Ga niet te lichtvoetig te werk

Veranderingen zonder voldoende planning en communicatie kunnen leiden tot chaos en weerstand. Neem de tijd om goed na te denken en te plannen voordat je overgaat tot het doorvoeren van een reorganisatie binnen een onderneming.

  1. Denk niet te eenvoudig over de juridische kant van een reorganisatie

Het niet naleven van de wettelijke procedures kan leiden tot juridische geschillen en financiële sancties. Zorg ervoor dat je juridisch advies inwint en alle vereisten strikt volgt.

  1. Vergeet de menselijke kant niet

Je kunt als een organisatie de reorganisatie nog zo goed hebben uitgewerkt op papier, de emoties en zorgen van werknemers kunnen de dynamiek van de reorganisatie veranderen. Negeer de emoties en zorgen van werknemers niet, en bied psychologische ondersteuning waar nodig.

  1. Vergeet niet te kijken naar de impact op de bedrijfscultuur

Door het doorvoeren van veranderingen in de organisatie, kan de bedrijfscultuur aanzienlijk worden gewijzigd. Wees je bewust van deze impact en probeer de kernwaarden van de organisatie te behouden.

  1. Vergeet de evaluatie niet

Nadat de reorganisatie is uitgevoerd is het belangrijk om te evalueren en te volgen hoe de veranderingen worden ontvangen en uitgevoerd. Pas waar nodig het plan aan om beter te voldoen aan de doelen.

Neem contact op als je nog vragen hebt

Door de bovengenoemde do's en don'ts in acht te nemen, kun je de kans op een succesvolle reorganisatie aanzienlijk vergroten. Ook kun je hiermee realiseren dat er meer draagvlak binnen de organisatie bestaat. Wil je meer informatie over het doorvoeren van een reorganisatie? Neem dan contact op met een van onze specialisten binnen het arbeidsrecht.

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.