Vastgoedrecht
29 augustus 2014

De eKantonrechter

JPR Advocaten
De eKantonrechter | JPR Advocaten

(Deze column is gepubliceerd in het Achterhoek Magazine, nr. 4, augustus 2014).


Sinds oktober 2013 is het mogelijk om een digitale procedure te voeren bij de kantonrechter, de zogenaamde eKantonrechter. Deze procedure staat sinds begin juli 2014 ook open voor bedrijven.


De eerste digitale uitspraak is gewezen op 13 maart 20141 door de rechtbank Oost-Brabant. In de procedure vorderde koper (primair) schadevergoeding wegens non-conformiteit van de door hem gekochte woning. De eKantonrechter neemt aan dat sprake is van non-conformiteit en heeft schadevergoeding toegewezen.


De procedure bij de eKantonrechter kan in het hele land online worden gestart, maar alleen de rechtbanken Oost-Brabant en Rotterdam behandelen (tot nu toe) deze zaken. Als er een mondelinge behandeling wordt gehouden dan vindt de zitting plaats in ’s-Hertogenbosch of Rotterdam waarna uiterlijk binnen 8 weken na indiening van het verzoek de uitspraak volgt.


Het moet gaan om eenvoudige geschillen tussen burgers en/of bedrijven op het gebied van huur, arbeidszaken en civiele zaken met een belang van minder dan € 25.000 (bijvoorbeeld incasso’s). Beide partijen moeten instemmen met de digitale procedure bij de eKantonrechter.


Ook bouwgeschillen kunnen aan de eKantonrechter worden voorgelegd mits het geschil eenvoudig van aard is en zich leent voor een eindbeslissing op de aanwezige stukken, zonder dat ingrijpend nader feitenonderzoek noodzakelijk is en het belang niet meer is dan € 25.000.


De procedure bij de eKantonrechter kent een aantal voordelen: het gaat snel, het is laagdrempelig met het gemak van een digitale procedure, en het is relatief goedkoop.


Maar begint u niet te lichtvaardig aan de digitale procedure. Hoger beroep na een uitspraak van de eKantonrechter is immers niet mogelijk. Wanneer bijvoorbeeld de rechter uw verzoek afwijst omdat toch nader getuigenbewijs nodig was om uw vordering aannemelijk te maken, valt dat niet meer te repareren. U weet dan weliswaar snel waaraan u toe bent, maar u blijft waarschijnlijk met een kater zitten. Voor een eenvoudige (incasso)zaak met een belang onder € 1.750 kunt u rustig voor de eKantonrechter kiezen. Hoger beroep is in die zaken sowieso niet mogelijk.


Wilt u weten of uw zaak in aanmerking komt voor behandeling door de eKantonrechter, neemt u dan gerust contact met mij op.


1 Rechtbank Oost-Brabant, 13-03-2014, zaaknr. 2702788, ECLI:NL:RBOBR:2014:1145, TBR 2014-124: (Eerste eKantonprocedure)


Klik hier voor de pdf-versie van het artikel.

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.