Fusies en overnames
30 november 2018

Bedrijfsopvolging: “Denk goed na over wat je wil”

Marjolein van Leeuwen
Bedrijfsopvolging: Denk goed na | JPR Advocaten

Bedrijfsopvolging is een proces dat door veel ondernemers wordt onderschat. Het is namelijk niet alleen een kwestie van het vinden van een geschikte opvolger. Vaak wordt beweerd dat ondernemers te laat beginnen met het regelen van hun bedrijfsopvolging. De redactie van Oost-Gelderland Business vroeg enkele specialisten naar hun mening over die bewering. Ook onze overnameadvocaat Marjolein van Leeuwen is om haar mening gevraagd en heeft daarop het volgende geantwoord.

“Hoewel dat vaak geroepen wordt, vraag ik me af of dat zo is. Ondernemers zijn zich juist heel bewust van continuïteitsvraagstukken en houden ze zich daar volgens mij (tijdig) mee bezig. Het is in dat geval wel de kunst om de juiste zaken te regelen, want enkel met het zoeken naar een opvolgende partij ben je er nog niet. In het kader van bedrijfsopvolging is het altijd goed om zoveel mogelijk vast te leggen. Van interne bedrijfsprocessen, tot een personeelshandboek, tot alle handelsrelaties die er zijn en wat de afspraken in dat kader zijn.
 
Ik kom in de praktijk vaak tegen dat er zaken worden gedaan op goed vertrouwen en dat gemaakte afspraken niet zijn vastgelegd. Daarnaast zie je ook dat bijvoorbeeld contracten tussen twee vennootschappen die tot één groep behoren, ontbreken. Met het moment dat een bedrijf ooit door een ander wordt opgevolgd (of dat nu extern is of door iemand uit de interne organisatie), dan is het voor zowel de over te dragen onderneming als voor de opvolgende partij van groot belang welke afspraken er exact gelden. Is dat niet helder, dan kan daar discussie over ontstaan en kan een bedrijfsoverdracht nog een venijnig staartje krijgen. De opvolgende partij komt dan verhaal halen bij de overdragende partij. Daar zitten ondernemers die hun bedrijf hebben overgedragen natuurlijk niet op te wachten.
 
Door tijdig in de organisatie in te bakken dat zaken worden vastgelegd, kan dat zoveel mogelijk worden voorkomen en kan het bedrijf met een gerust hart worden overgedragen."

Lees hier het volledige e-forum in de november uitgave van Oost-Gelderland Business: 

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.