Privacy-recht
14 september 2020

AVG: nieuwe guidelines over de begrippen ‘Verwerker’ en ‘Verwerkingsverantwoordelijke’

Leonie Ouwersloot-Koster
AVG: ‘Verwerker’ en ‘Verantwoordelijke’ | JPR Advocaten

De AVG levert tussen partijen nog steeds de nodige discussie op. Zij worstelen vaak nog met de begrippen uit de AVG. Zo blijven partijen het tot op heden nog lastig vinden om onder meer te bepalen of zij een verwerker of een verwerkingsverantwoordelijke zijn. Daar komt nog bij dat het eventueel zelfs mogelijk is dat partijen gezamenlijk verantwoordelijk zijn.

Helaas biedt de AVG met betrekking tot dit onderwerp onvoldoende duidelijkheid. Er was dan ook vanuit de praktijk een prangende vraag om op dit gebied meer handvatten te bieden. Die zijn er nu in de vorm van nieuwe guidelines, waarin onder andere de begrippen ‘verwerker’ en 'verwerkingsverantwoordelijke’ worden toegelicht.

Guidelines gepubliceerd

Op 7 september 2020 heeft de European Data Protection Board (EDPB) guidelines op dit onderwerp gepubliceerd. De guidelines staan nog tot 19 oktober 2020 open voor consultatie. Het is dan ook nog goed mogelijk dat de guidelines nog op onderdelen worden aangepast.

Het concept zoals dat er nu voorligt probeert op begrijpelijke wijze partijen te ondersteunen bij het vaststellen of iemand verwerker of verwerkingsverantwoordelijke is of dat partijen gezamenlijk verantwoordelijk zijn. Dit wordt mede geprobeerd door een flowchart, die op eenvoudige wijze gevolgd kan worden. De flowchart is een mooie toevoeging voor de praktijk en biedt naar ons oordeel partijen goede handvatten voor het bepalen wie welke rol heeft in de samenwerking.

Heeft u nog vragen over de begrippen ‘verwerker’ en ‘verwerkingsverantwoordelijke’ of het gebruik van de flowchart van de EDBP? Neem dan gerust contact op met onze advocaten privacyrecht.

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.