Arbeidsrecht
30 april 2024

WHOA blogreeks deel III: de ondernemer aan het woord

Vera Rhebergen-Vaags

In de afgelopen twee WHOA-blogs hebben we je meegenomen in een aantal inhoudelijke punten van een WHOA-traject. In deze blog geven we het woord aan Clé Enneking, CEO van modehuis Steppin’ Out Fashion B.V., die met de hulp van David Vrijbergen in 2022 een succesvol WHOA-traject heeft doorlopen. 

De aanleiding voor het WHOA-traject

De coronacrisis was de belangrijkste oorzaak van de financiële problemen. Daar waar 2019 nog het beste jaar sinds het bestaan van Steppin’ Out was, liep de omzet in 2020 en 2021 door de maatregelen en de verplichte winkelsluitingen hard terug. “We hebben in deze periode weinig gebruik gemaakt van steun van de overheid, maar dankzij de soepele uitstelregelingen van de belastingdienst zijn we deze periode toch relatief goed doorgekomen”, vertelt Clé. Dat neemt niet weg dat begin 2022 bleek dat, mede door de opgelopen belastingschuld, de continuïteit van Steppin’ Out in gevaar kwam. “Dankzij onze accountant ben ik bij David terechtgekomen”, vervolgt Clé. “Er was meteen een klik. Ik had al snel het gevoel dat Steppin’ Out bij hem in goede handen was”. 


David Vrijbergen

Meer weten over dit onderwerp? 

Wij staan je graag te woord. Wil je weten of jouw bedrijf in aanmerking komt voor een WHOA-traject? David helpt je graag verder.

Contact David

Tijdig signaleren

“Clé signaleerde dankzij zijn accountant al vroeg dat hij, om Steppin’ Out te laten overleven, de schulden moest herstructureren”, vervolgt David. “Doordat Clé er zo vroeg bij was, hadden we ruim de tijd om het akkoord goed voor te bereiden en hoefden er geen overhaaste beslissingen te worden genomen”. Niet alleen tijdig signaleren is van groot belang, maar ook het goed op orde hebben van het financiële plaatje van de onderneming is cruciaal voor de voorbereiding en slagingskans van een akkoord. 

Voor Clé als ondernemer was het WHOA-traject een intense periode. “Je hebt geen enkele garantie dat het traject lukt”, geeft Clé aan. “Maar ik had alle vertrouwen in David. Hij nam me bij de hand en zorgde er gedurende het hele traject voor dat ik wist waar ik aan toe was en wat ik kon verwachten. Hij was realistisch en pragmatisch.” 

Contact met schuldeisers

Eén van de dingen waar je in een WHOA-traject minder invloed op hebt, is op de stemming van de crediteuren. Gaan ze voor of tegen het akkoord stemmen? “Met alle schuldeisers die in het akkoord zijn meegenomen, hebben we steeds nauw contact gehouden”, aldus Clé. “We hebben open kaart gespeeld en hebben er alles aan gedaan om de handelsrelatie met de schuldeisers niet te laten beschadigen door het akkoord. Dat is gelukkig goed gelukt en met alle schuldeisers werken we nog steeds nauw samen.” Die ervaring heeft David in vrijwel alle trajecten die hij heeft begeleid. “Als je als ondernemer laat zien met welke problemen je te maken hebt en op welke manier je probeert die problemen op te lossen, dan hebben schuldeisers daar vaak begrip voor. Eerlijkheid duurt het langst. En natuurlijk staan wij aan de zijlijn altijd klaar als er schuldeisers met vragen komen over het traject of over de documenten die bij het akkoord worden gevoegd.” 

Die toegankelijkheid en bereikbaarheid heeft er mede voor gezorgd dat het akkoord van Steppin’ Out unaniem is aangenomen. “Dat was nog wel even spannend”, geeft David aan. “Eén van de schuldeisers, een grote landelijke instantie, had nog niet gestemd. Het heeft een aantal telefoontjes van mijn kant gekost voordat ze gingen stemmen. Deze schuldeiser stemde vervolgens een half uur voor het sluiten van de stemtermijn ‘voor’, maar schreef met de hand erbij dat een voorwaarde was dat vanaf dat moment wel netjes moest worden betaald. Gelukkig waren wij kort daarvoor bij een ander traject betrokken geweest waarbij de Rechter had aangegeven dat een stem met voorwaarden moest worden gezien als een tegenstem. Nadat we deze schuldeiser daarop hadden gewezen, corrigeerde hij zijn stem en hadden we 5 minuten voor het einde van de stemtermijn ook zijn positieve stem binnen”. Met die stem kon de vlag bij Steppin’ Out uit; het akkoord was geslaagd.

Denken in oplossingen

Clé blikt terug op het traject. “Ik ben blij dat ik met JPR in contact ben gekomen. Ik wist vrijwel direct bij onze kennismaking dat David de juiste persoon was om het WHOA-traject te begeleiden. Ik kon hem altijd mailen, bellen of appen en ik heb hem waarschijnlijk wel zes keer dezelfde vragen gesteld. David vond dat geen probleem, hij nam de tijd om dingen uit te leggen en met zijn team kon hij goed inspringen op onverwachte wendingen. En altijd met het oog op de oplossing; bij David is het glas altijd halfvol.” 

Dankzij de herstructurering van de schulden kon Steppin’ Out de toekomst tegemoet. “Natuurlijk moeten we nog steeds alert zijn op de cijfers en maatregelen nemen waar dat nodig is, maar we hebben er alle vertrouwen in dat we mede dankzij David een gezonde onderneming kunnen blijven en dat Steppin’ Out haar klanten kan blijven voorzien van tijdloze en stijlvolle mode”, besluit Clé. 

Neem contact op als je nog vragen hebt

Meer weten over de WHOA? Download onze whitepaper of neem contact op met één van onze specialisten. We helpen je graag verder.

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.