Verbod op verrekening en opschorting in voorwaarden

Ruurd van Eck
Verbod op verrekening, niet op opschorting | JPR Advocaten

Veel algemene voorwaarden kennen een verbod op verrekening. Zo wil men voorkomen dat facturen niet betaald worden met de al dan niet gezochte reden dat wegens wanprestatie een tegenvordering is ontstaan. Door verrekening van schulden gaan immers de betreffende vorderingen teniet. Facturen moeten nu in elk geval betaald worden en daarna volgt wel discussie over de tegenvordering.

Andere jurisprudentie

In oktober 2014 heeft de Hoge Raad beslist dat, anders dan daarvoor, een verbod op verrekening niet ook een verbod tot opschorting inhoudt. Gevolg is dat door de (gestelde) tegenvordering de schuld op de facturen niet is komen te vervallen, maar dat de facturen toch niet betaald hoeven te worden totdat de schadeclaim is opgelost. 

Rekeningen niet betaald met smoes

Kortom: met een goede smoes kan nog steeds uitstel van betaling afgedwongen worden. Er wordt dus een discussie, en misschien zelfs een rechtszaak, uitgelokt die je anders niet had gehad. 

Pas uw voorwaarden aan

Behalve bij contracten met consumenten kan ook de opschorting in algemene voorwaarden worden uitgesloten. Dat moet nu dus uitdrukkelijk en niet impliciet met een verbod van verrekening. 

Veel algemene voorwaarden zijn nog steeds niet aangepast aan deze nieuwe jurisprudentie. Voorkom problemen en laat uw voorwaarden regelmatig controleren. Er verandert vaker iets dan u denkt.

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.