Privacy-recht
25 maart 2020

UBO-register uitgesteld: openbaarmaking in strijd met AVG?

Paul Schepel
Het UBO-register is tegen witwassen | JPR Advocaten

UBO-register uitgesteld

De Europese Unie heeft in de strijd tegen witwassen en het financieren van terrorisme in 2018 nieuwe maatregelen genomen. Een daarvan is de invoering van een register van uiteindelijk belanghebbenden, het zogenoemde UBO-register. Bedrijven en instellingen moeten daarin opgeven wie de eigenaren achter de schermen zijn. Nu hoeft alleen iemand die alle aandelen in een N.V. of een B.V. bezit te worden ingeschreven.

De Tweede Kamer heeft eind vorig jaar een wetsontwerp aangenomen om deze richtlijn in Nederland uit te voeren. De Eerste Kamer wil nu echter eerst advies van de Raad van State. De Kamer vraagt zich af of publicatie van de uiteindelijke belanghebbende(n) bij kerkgenootschappen niet in strijd is met de (Europese) Algemene Verordening Gegevensbescherming ofwel kortweg AVG. Gegevens over iemands geloof of levensovertuiging zijn een bijzonder persoonsgegeven. Het publiceren van dergelijke gegevens in een register is een vorm van verwerken. Dat mag alleen onder strikte voorwaarden. Het is de vraag de regeling rond het UBO-register daaraan voldoet.

Hier botst dus een Europese Verordening op een Europese Richtlijn. Het zal daarom nog wel even duren voordat het UBO-register er komt. Kortom: aan privacybescherming zitten meer haken en ogen dan u denkt. Wilt u daar meer over weten? Neem dan contact op met Leonie Ouwersloot-Koster. Voor vragen over de Nederlandse Wwft en het UBO-register kunt u terecht bij Paul Schepel.

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.