Arbeidsrecht
2 juni 2017

Een proeftijdbeding moet altijd schriftelijk; ook als de arbeidsovereenkomst nog niet is ingegaan!

Wouter Ribbers
Een proeftijdbeding moet altijd schriftelijk | JPR Advocaten

Mijn dochter had na het behalen van haar master het geluk te kunnen kiezen uit meerdere banen. Zij wilde echter voordat de droombaan voorbij kwam geen aanbiedingen van andere banen laten lopen. Had daardoor ook al wel haar instemming gegeven op een baan die zij uiteindelijk af diende te zeggen. Ik heb haar toch moeten wijzen op de ernstige gevolgen die dat zou hebben als zij geen contract getekend had.

Schriftelijk overeengekomen

De wet eist voor een geldig proeftijdbeding dat dit schriftelijk overeengekomen dient te worden. (artikel 7:652 BW) In deze proeftijd kunnen de werkgever en de werknemer ieder de arbeidsovereenkomst op ieder moment opzeggen. Wordt het beding niet schriftelijke overeengekomen dan geldt er geen proeftijdbeding. Wat de ernstige gevolgen kunnen zijn zo er geen proeftijdbeding geldt, of de termijn van het beding al verstreken is voordat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd, heb ik in mijn blog van 9 mei 2017 al duidelijk gemaakt.

Kan je voor ingangsdatum van de arbeidsovereenkomst al een beroep op een proeftijdbeding doen?

Als een proeftijdbeding rechtsgeldig en dus schriftelijk overeengekomen is, kun je daar voor de ingangsdatum al wel een beroep op doen. Artikel 7:676 BW bepaalt dat ieder der partijen bevoegd is de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen, zolang de overeengekomen proeftijd niet is verstreken. Uit de zinsnede 'zolang die tijd niet is verstreken' wordt afgeleid dat de arbeidsovereenkomst al op grond van het proeftijdbeding kan worden opgezegd voor de ingangsdatum van de arbeidsovereenkomst.

Mijn dochter had echter al wel toegezegd op de aanbieding van een andere dan haar droombaan, maar had behoedzaam voorkomen dat ze daarvoor een contract had getekend. Zij veronderstelde dat dit voor haar veiliger zou zijn dan het tekenen van een contract. Immers zou met het tekenen toch bewijsbaar zijn dat ze had toegezegd. Maar die toezegging van haar was voor die werkgever wel bewijsbaar nu zij aan minimaal 2 mensen daar de toezegging telefonisch bevestigd had en zelfs in vervolg daarop een bos bloemen als welkomstgeschenk ontvangen had.

Toch nog tekenen dus!

Om haar voor de gevolgen van het niet gelden van een proeftijdbeding te behoeden heb ik haar geadviseerd toch eerst nog te vragen om het contract en dit ook te tekenen voordat zij aangaf toch voor een andere werkgever en haar droombaan te kiezen. Want zonder dat contract gold er geen proeftijd en zou de opzegging voordat de arbeidsovereenkomst in zou gaan een onregelmatige opzegging zijn die haar schadevergoedingsplichtig zou maken. Eerst tekenen dus!

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.