Ondernemingsrecht Insolventie
21 februari 2017

Mededeling over Multicycle

Tian Herstel
Mededeling over Multicycle | JPR Advocaten

Op 17 februari 2017 hebben wij aan u medegedeeld dat er sprake was van volledige overeenstemming over de overname van de activa en activiteiten van Multicycle en dat de verwachting was dat binnen enkele dagen de laatste formaliteiten konden worden afgerond. Inmiddels kan ik u het heugelijke nieuws brengen dat ook deze laatste formaliteiten zijn afgerond en ondertekening van de overnameovereenkomst heeft plaatsgevonden.

De Poolse fietsenfabrikant Kross S.A. neemt de activa en activiteiten over van Multicycle. De productie zal weer in Ulft worden opgestart, waardoor voor de regio ook een deel van de werkgelegenheid behouden blijft.

Voor de dealers (en overige debiteuren) is het van belang om te weten dat de debiteurenvorderingen geen onderdeel uitmaken van de overname. De debiteuren worden door of namens de pandhouder (ABN Amro bank) separaat geïncasseerd. Voorts is het van belang voor de dealers en eindgebruikers om op te merken dat bij een overname van de activa en de activiteiten uit een faillissement, er juridisch gezien geen verplichting bestaat voor ‘de nieuwe Multicycle’ om verplichtingen (waaronder garantiegevallen) van voor het faillissement over te nemen. In beginsel dient een eventuele (schade)vordering die hiermee verband houdt bij de curator te worden ingediend. Niettemin zal in overleg met ‘de nieuwe Multicycle’ nog worden bezien of en onder welke voorwaarden voor dergelijke gevallen een passende oplossing kan worden gevonden.

Wij zijn blij dat door deze overname een deel van de werkgelegenheid, het merk Multicycle en de daaraan verbonden technologie in ieder geval behouden is gebleven en dat hierdoor ook de schade voor dealers kan worden beperkt. Deze overname is het resultaat van een lange periode van hard werken.

Hieronder is het persbericht opgenomen zoals dat door de nieuwe eigenaar is verspreid.

“De productie van fietsen van het merk Multicycle gaat door in Nederland.

De Poolse fietsfabrikant KROSS S.A heeft het contract ondertekend waarmee de activa en alle activiteiten van het Nederlandse Multicycle B.V. dat medio november 2016 failliet ging, worden overgenomen. Er wordt verwacht om in de aankomende weken de productie en de verkoop van de populaire modellen van Multicycle te hervatten. Sommige van de werknemers hebben de werkzaamheden inmiddels weer hervat. Hoewel KROSS S.A niet verantwoordelijk is voor de handelswijze met betrekking tot service en garantie van fietsen die verkocht zijn in het verleden, is KROSS S.A wel bezig om de service naar de dealers opnieuw op te zetten. Deze diensten zullen zowel voor nieuwe als bestaande klanten beschikbaar zijn.

De overname door KROSS S.A biedt Multicycle goede perspectieven en hiermee kan de Premium positie als Nederlands fietsmerk behouden blijven. KROSS S.A is de grootste fietsfabrikant in Polen en daarnaast een sterke distributeur in Europa. KROSS.S.A biedt ook winstgevende kansen om de export van het bedrijf uit te breiden. Het brede netwerk van de investeerder op het gebied van verkoop en technologie zal een nieuw stabiliteitslevel bieden. Terwijl voor KROSS S.A de overname van het 40 jaar bestaande merk Multicycle een sterke binnenkomer is op de huidige fietsmarkt. Deze nieuwe samenwerking op het gebied van zowel verkoop en distributie als op het gebied van technische kennis en branche ervaring heeft grote potentie.

KROSS S.A is de grootste fietsfabrikant in Polen. KROSS S.A produceert 300.000 fietsen per jaar en exporteert fietsen naar meer dan 40 landen. KROSS S.A heeft een sterke marktpositie opgebouwd in de laatste 25 jaar. Dit is te danken aan succesvolle marketing activiteiten en het succesvol ontwikkelen van het professionele fiets team – KROSS Racing Team – op dit moment geplaatst in de wereldwijde top 3. De Poolse atlete, Maja Włoszczowska, won in 2016 olympisch zilver en fungeert als het boegbeeld van KROSS S.A. Onlangs is ook UCI Wereld kampioen Jolanda Neff voor het komende seizoen toegevoegd aan het team. Dit is een enorme mijlpaal voor het team en het merk. Haar keuze om het merk KROSS te vertegenwoordigen geeft aan hoe groot de kracht is van het merk binnen de tweewielerbranche.”

Tian Herstel, curator

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.