Arbeidsrecht
1 juli 2025

Update: dit zijn de belangrijkste wijzigingen voor werkgevers per 1 juli 2025

Marjolein Meijer

Vanaf 1 juli 2025 wijzigt de wet- en regelgeving voor werkgevers op verschillende onderdelen. Hieronder vind je de belangrijkste wijzigingen: 

European Accessibility Act: producten en diensten volledig toegankelijkheid

De European Accessibility Act (hierna: “EAA”) houdt in dat vanaf 28 juni 2025 producten en diensten toegankelijk moeten zijn voor iedereen, ook voor mensen met een beperking.  De Europese toegankelijkheidsrichtlijn gaat gelden voor de volgende producten en diensten:

  • e-books en e-readers;
  • geldautomaten en pinautomaten;
  • websites en webwinkels;
  • informatie bij het afsluiten van een telefoonabonnement of internetabonnement;
  • computers en software voor op de computer;
  • geldautomaten en pinautomaten;
  • kaartjesautomaten voor de koop van (openbaar) vervoertickets;
  • online bankieren en het afsluiten van leningen en hypotheken;
  • (mobiele) telefoons;
  • websites en apps om films te kijken.

Alle bovenstaande producten en diensten moeten volledig toegankelijk zijn, ook voor mensen met een beperking. Denk daarbij aan ondertiteling, een voorleesfunctie, aanpasbare helderheid of geluid en eenvoudig taalgebruik op websites en in gebruiksaanwijzingen. Voor mensen met een beperking wordt het daardoor makkelijker om te pinnen, een verzekering af te sluiten of iets online te bestellen. 

De Europese toegankelijkheidsrichtlijn geldt in principe niet voor ondernemingen met minder dan tien werknemers of bedrijven met een jaaromzet van minder dan twee miljoen. Daarnaast geldt de richtlijn niet voor dienstverlening van business-to-business. Op dit moment wordt de EAA omgezet in Nederlandse wetgeving. 

Marjolein Meijer

Meer weten over de wijzigingen? 

Onze arbeidsrecht advocaten staan voor je klaar met praktische adviezen en juridische ondersteuning.

Contact opnemen

Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag 

Vanaf 1 juli 2025 bedraagt het wettelijk minimumuurloon voor werknemers vanaf 21 jaar € 14,40 per uur. Dit betreft een stijging van 2,4% ten opzichte van het minimumuurloon per 1 januari 2025. 

EU-rijbewijsregels veranderen  

De Europese rijbewijsrichtlijn staat het rijden met een rijbewijs categorie B op alternatieve brandstof rijdende voertuigen met een maximumgewicht tot 4.250 kilo toe. Dit betekent dat werknemers met een rijbewijs B en twee jaar rijervaring vanaf 1 juli 2025 een elektrische bedrijfswagen tot maximaal 4.250 kilo mogen besturen. Voor 1 juli 2025 was het maximum voor een rijbewijs B nog 3.500 kilo. Dit scheelt de werkgever opleidingskosten voor het behalen van een extra rijbewijs. Ook stimuleert de wijziging het gebruik van milieuvriendelijke vervoersmiddelen. 

Nederland krijgt als lidstaat vier jaar de tijd om bovenstaande wijziging om te zetten in Nederlandse wetgeving. 

Verval wettelijke vakantiedagen 2024 

Vanaf 1 juli 2025 vervallen de wettelijke vakantiedagen die werknemers in 2024 hebben opgebouwd. Een uitzondering op deze regel is wanneer de werknemer onvoldoende in de gelegenheid is gesteld om vakantie op te nemen én niet tijdig is geïnformeerd over de risico’s van het niet opnemen van de vakantiedagen. Het is aan de werkgever om aan te tonen dat het eerdergenoemde wel heeft plaatsgevonden. 

60-plus maatregel voor WIA-beoordeling

Om de achterstanden bij sociaal-medische beoordelingen te verkleinen, wordt de vereenvoudigde WIA-beoordeling voor 60-plussers per 1 september 2025 weer ingevoerd.  De maatregel zorgt ervoor dat 60-plusserss die wachten op hun WIA-beoordeling tijdelijk vereenvoudigd worden beoordeeld. Dat leidt ertoe dat er tijdelijk meer en hogere WIA-uitkeringen worden toegekend. Dit heeft tot gevolg dat er tijdelijk meer en hogere WIA-uitkeringen worden versterkt. 

Meer weten? 

Heb je naar aanleiding van deze wijzigingen vragen of wil je nadere informatie? De arbeidsrecht advocaten van JPR advocaten helpen je graag. 

 

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.