De Eerste Kamer stemde 2 februari 2016 in met de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties. Hiermee verdwijnt de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) voor zzp’ers per 1 mei 2016. Doel van de wet is om beter te kunnen handhaven en schijnzelfstandigheid te kunnen terugdringen.
Bij een VAR kunnen personen zich voordoen als een zzp’er, terwijl zij in de praktijk als een “gewone” werknemer werkzaamheden verrichten (schijnzelfstandige). Beschikt de zzp’er over een VAR, maar is hij feitelijk schijnzelfstandige, dan is de opdrachtgever toch niet inhoudingsplichtig.
De VAR wordt per 1 mei 2016 vervangen door de zogeheten modelovereenkomsten. Daarbij zijn drie modelovereenkomsten te onderscheiden. Algemene modelovereenkomsten, voorbeeldovereenkomsten en individuele overeenkomsten.
Maken opdrachtgever en zzp-er gebruik van de modelovereenkomst dan is de opdrachtgever in beginsel niet inhoudingsplichtig.
Een grote valkuil voor opdrachtgevers is dat in de praktijk wel moet gebeuren wat is overeengekomen. Indien de fiscus constateert dat partijen zich niet aan de gemaakte afspraken houden, ontvangt de opdrachtgever alsnog een aanslag voor de loonbelasting. Het is denkbaar dat de zzp’er/schijnzelfstandige dan ook dient deel te nemen aan een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds. Let dus goed op dat de gemaakte afspraken worden nageleefd!
Ook de zzp’er dient de gemaakte en goedgekeurde afspraken na te leven. Voorts moet hij zich ervan bewust zijn dat de zogeheten modelovereenkomst geen zekerheid geeft over de vraag of hij ook voor de inkomstenbelasting als ondernemer wordt aangemerkt. Hier gelden andere criteria voor.
Vanaf 1 mei 2016 geldt een overgangsperiode van een jaar van de VAR naar de modelovereenkomst. Dit betekent dat vanaf 1 mei 2017 de nieuwe regeling wordt gehandhaafd door de fiscus.
Het is goed voor te stellen dat de afschaffing van de VAR de nodige vragen oproept. Mocht u hier advies over wensen te ontvangen, neemt u dan gerust contact op met JPR Advocaten.
Gerelateerde berichten

Erfrecht
27 november 2023
Wat als een testament niet meer actueel is?
Een testament is een notariële akte waarin iemand kan bepalen wat er na zijn dood met zijn vermogen moet gebeuren. Hij...

Privacy-recht
13 november 2023
Politieke partijen overtreden cookieregelgeving – hoe zit dat juridisch?
Afgelopen week bracht de NOS het nieuws dat meerdere politieke partijen de ‘cookiewet’ overtreden. Zij plaatsen zonder...

Bouwrecht
6 november 2023
Wet kwaliteitsborging voor het bouwen en de aansprakelijkheid van de aannemer
Na vele malen uitstel en lang wachten is het moment op 1 januari 2024 daar. De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen...
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.