Bestuursrecht
7 januari 2014

Aansprakelijkheid van bestuurders en commissarissen groeit

Ruurd van Eck
Aansprakelijkheid van bestuurders groeit | JPR Advocaten

Blaffende honden bijten soms

(Dit artikel is gepubliceerd in Gelderse Klasse, januari 2014)

Het faillissement van OAD kwam voor niet-insiders als donderslag bij heldere hemel en heeft in de (social) media voor de nodige opschudding gezorgd. In eerste instantie werd aangegeven, dat het faillissement zou zijn veroorzaakt doordat de reizende consument in deze tijd de hand op de knip houdt. Niet veel later kwam naar buiten dat in de maanden voorafgaande aan het faillissement de commissarissen successievelijk zijn vertrokken. Hierdoor werd het vizier meer op de bestuurder gericht. Men is zich gaan afvragen of hier niet gewoon sprake zou kunnen zijn van onbehoorlijk bestuur.


Als er in bedrijven iets mis gaat, wordt steeds vaker naar de mensen aan het roer gekeken. Niet alleen in morele zin maar ook om geld op tafel te krijgen en als het om afstraffen gaat. Dat vraagt van ondernemers, bestuurders, commissarissen maar ook leidinggevende werknemers, bijzondere oplettendheid ten opzichte van de nodige ‘blaffende honden’.


Dat bij een faillissement vaker naar het handelen van bestuurders en commissarissen wordt gekeken, komt door de toename van de lege boedels in faillissementen. Doordat de positie van de banken in de afgelopen decennia aanzienlijk is versterkt, valt er voor de andere schuldeisers weinig meer te halen in een faillissement. De bakens worden dan sneller verlegd naar diegenen die verantwoordelijk zijn binnen een onderneming: de bestuurders en, als die er zijn, de commissarissen.


Het aantal aansprakelijkheidsprocedures neemt zienderogen toe. Deze over het algemeen omvangrijke en complexe procedures, hoeven lang niet altijd te leiden tot aansprakelijkheid van de betrokken verantwoordelijken. In ieder geval bij de uitoefening van een onderneming van een besloten vennootschap staat immers als regel nog steeds voorop, dat de betrokken bestuurder of commissaris in beginsel niet aansprakelijk is. De tijd dat de betrokken bestuurder en commissaris zich altijd achter de rechtsvorm van de besloten vennootschap kon verschuilen, ligt echter al even achter ons.


Met welke aansprakelijkheid kunt u als ondernemer geconfronteerd raken?


Lees hier het gehele artikel.

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.