Vastgoedrecht
3 april 2022

(Tijdelijke) Opkoopbescherming koopwoningen: de gevolgen

JPR advocaten

In deze blog bespreken wij wat opkoopbescherming inhoudt en welke gevolgen dit voor vastgoedbeleggers heeft.

De achtergrond

Er is een nijpend tekort aan (betaalbare) woningen in Nederland. Een groot deel van de beschikbare woningvoorraad wordt door vastgoedbeleggers opgekocht voor de verhuur. Daardoor is het voor woningzoekenden lastig een woning te bemachtigen. Met name voor starters en middeninkomens.

De wetgever heeft deze problematiek erkend. Zij beoogt woningzoekenden meer kans te geven op een betaalbare woning door het creëren van een wettelijke basis voor opkoopbescherming.

Mogelijkheid tot invoering opkoopbescherming

Sinds 1 januari 2022 is het voor gemeenten mogelijk opkoopbescherming in te voeren. Dit kan in buurten waar schaarste is aan goedkope en middeldure koopwoningen. Dat kan tevens in buurten waar de leefbaarheid onder druk staat.

De gemeente moet in de plaatselijke huisvestingsverordening aanwijzen waar het om gaat. Dus de categorieën woonruimte waarvoor de opkoopbescherming geldt en het (schaarste)gebied waarin de woonruimte ligt.

Gevolgen opkoopbescherming

Valt een woonruimte onder een categorie woonruimte waarvoor de gemeente opkoopbescherming heeft ingevoerd? En ligt deze woonruimte in het aangewezen (schaarste)gebied?

Dan mag de nieuwe eigenaar zonder vergunning van burgemeester en wethouders de woonruimte niet binnen een periode van vier jaar verhuren.

Doet de eigenaar dit toch, dan riskeert hij een bestuurlijke boete.

Uitzonderingen opkoopbescherming

De ingevoerde opkoopbescherming kent ook uitzonderingen. In drie situaties zal een gemeente toch een vergunning moeten verlenen. Dit is het geval indien:

  • De woonruimte in gebruik wordt gegeven aan een woningzoekende die een bloed-of aanverwantschap in de eerste of tweede graad heeft met de eigenaar. Bijvoorbeeld het in gebruik geven van de woning aan een kind van de eigenaar;
  • De eigenaar van de woonruimte deze voor een periode van minimaal één jaar zelf heeft bewoond. En in een schriftelijke overeenkomst met een woningzoekende overeenkomt dat de woningzoekende de woonruimte voor een periode van maximaal één jaar mag gebruiken;
  • De woonruimte onlosmakelijk deel uitmaakt van een winkel-, kantoor- of bedrijfsruimte.

Afrondende opmerkingen en tips

De opkoopbescherming beperkt de nieuwe eigenaar van een woonruimte tijdelijk in zijn eigendomsrecht. Hij kan de woonruimte immers niet verhuren zonder dat hij een vergunning heeft.

Bent u een vastgoedbelegger en voornemens een woonruimte voor de verhuur te kopen? Dan is het verstandig dat u goed onderzoekt of de woonruimte gelegen is in een gebied waar de gemeente opkoopbescherming heeft ingevoerd.

Is dat het geval en wilt u de woonruimte enkel voor de verhuur kopen? Dan doet u er verstandig aan hier een voorziening in de koopovereenkomst voor op te nemen.

Heeft u vragen over wat opkoopbescherming in uw concrete situatie betekent? Neem dan contact op met onze vastgoedspecialisten. Wij helpen u graag verder.

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.