De Wet goed verhuurderschap is inmiddels al enige tijd in werking. Eerder schreven we al over de hoofdlijnen van de Wet goed verhuurderschap en gaven we een update over enkele wijzigingen.
Inmiddels wordt ook gehandhaafd op de naleving van de Wet goed verhuurderschap. Het is dus belangrijk die wet goed na te leven. Bij overtreding dreigen hoge dwangsommen, merkte een (vastgoed-)beheerder die wij hebben geadviseerd.
In dit blog gaan we in op de handhaving van de Wet goed verhuurderschap. Daarbij moet een onderscheid gemaakt worden tussen handhaving op “gewone” commerciële verhuurders en handhaving op woningcorporaties. Daaruit blijkt wel dat een goede naleving van de wet van belang is. Ook lichten we toe met welke situatie de genoemde beheerder geconfronteerd werd.
Handhaving in de praktijk
Een beheerder heeft een brief ontvangen van de gemeente. Daarin bericht de gemeente dat zij van mening is dat de beheerder een overtreding van de Wet goed verhuurderschap begaat en die moet beëindigen. De overtreding zou zijn dat niet tijdig een afrekening van de servicekosten is verstrekt aan de huurder(-s). De gemeente is verder van plan een last onder dwangsom op te leggen: een opdracht om een overtreding te beëindigen. Daarbij moet een dwangsom betaald worden als de verhuurder dat niet (op tijd) doet.
De gemeente schreef verder dat sprake is van een overtreding tegen meerdere huurders. Zij is van plan om voor elke huurder een dwangsom van € 10.000 op te leggen. In totaal ging dus het om een veelvoud van dat bedrag.
Opmerkelijk was nog dat de woningen waarop de overtreding betrekking zou hebben, recent door de beheerder zijn overgenomen. De overtreding is in feite begaan in de periode voordat de huidige beheerder de woningen in beheer kreeg. Uit de brief bleek dat de gemeente daarvan op de hoogte is. Voor het voornemen om een dwangsom op te leggen of de hoogte van die dwangsom, heeft dat kennelijk geen verschil gemaakt.

Meer weten over Wet goed verhuurderschap?
Wil je meer weten over de naleving van de Wet goed verhuurderschap? Bram denkt graag met je mee.
De gevolgen van een overtreding
Als een overtreding wordt begaan kan de gemeente overgaan tot handhaving. De wetgever gaat daarbij uit van een ‘escalatieladder’.
Kort gezegd betekent dit dat eerst de mogelijkheid wordt gegeven om de overtreding te beëindigen. Het doel is immers de beëindiging van de overtreding, zodat een herstelmogelijkheid meestal mogelijk moet zijn.
Als de overtreding niet wordt beëindigd kunnen andere sancties opgelegd worden, zoals boetes tot maximaal € 25.750 of het openbaar maken van gegevens van de verhuurder. Van deze sancties moet een afschrikwekkende werking uitgaan, zodat verhuurders een stimulans hebben om overtredingen te voorkomen.
Woningcorporaties en de Autoriteit woningcorporaties
De gemeente handhaaft de Wet goed verhuurderschap niet voor woningcorporaties. De wet is namelijk maar voor een deel van toepassing op woningcorporaties; het hoofdstuk over handhaving is niet van toepassing verklaard. De wetgever heeft daarvan uitdrukkelijk afgezien, zo volgt uit de toelichting op de wet.
De handhaving van de Wet goed verhuurderschap ten aanzien van woningcorporaties wordt verricht door de Autoriteit Woningcorporaties.
Belang van naleving en handhaving van de Wet goed verhuurderschap
Uit het voorgaande blijkt dat de nakoming van de Wet goed verhuurderschap van belang is voor verhuurders en verhuurbemiddelaars. Overtreding van die wet kan namelijk serieuze gevolgen hebben en wij zien dat gemeenten ook tot handhaving overgaan.
Neem contact op met JPR
Veel verhuurders hebben al actie ondernomen om te voldoen aan de Wet goed verhuurderschap. Als je vragen hebt over de verplichtingen uit de Wet goed verhuurderschap of gewoon even wil overleggen, zijn de advocaten van het team Huurrecht van JPR Advocaten daar uiteraard toe bereid! Zo zorgen we samen voor de naleving van de Wet goed verhuurderschap en helpen we hoge dwangsommen en boetes te voorkomen.