Menu
JPR Advocaten

Over auteursrecht op smaak wordt (voorlopig) niet meer getwist

Geschreven op 13 november 2018  •  Auteur: Dmitry Grobokopatel
Over auteursrecht op smaak wordt (voorlopig) niet meer getwist

Het HvJ heeft geoordeeld dat smaak geen auteursrechtelijke bescherming geniet. In een eerder artikel is de procedure al aangekondigd met de nodige achtergrondinformatie. In dit artikel wordt uitgelegd hoe het HvJ tot haar oordeel is gekomen.

Feiten

Levola Hengelo B.V. (‘Levola’) brengt een smeerdip onder de naam ‘Heks’nkaas’ op de markt. Smilde Foods B.V. (‘Smilde’) brengt ook een smeerdip op markt, maar dan onder de naam ‘Witte Wievenkaas’. Levola stelt zich op het standpunt dat de smaak van Smildes Witte Wievenkaas inbreuk oplevert op de Levola’s auteursrechten die op de smaak van Heks’nkaas rust. Hierop volgt een procedure tot aan het HvJ.

Oordeel Hof van Justitie

Alhoewel het HvJ het arrest zelf nog niet heeft gepubliceerd tijdens het schrijven van dit artikel, blijkt uit het persbericht dat het HvJ geen auteursrechtelijke bescherming toekent aan smaak. Dit komt doordat een auteursrechtelijk werk tot uitdrukking moet kunnen worden gebracht en identificeerbaar moet zijn. Volgens het HvJ kan smaak niet tot uitdrukking worden gebracht, doordat smaak niet identificeerbaar is. Iedereen ervaart smaak kort gezegd anders en op zijn eigen manier, waardoor een bepaalde smaak niet op een objectieve wijze tot uitdrukking kan worden gebracht.

Misschien auteursrechtelijke smaak in de toekomst?

Het HvJ biedt echter wel een handreiking door te vermelden dat het met de huidige stand van de wetenschap, niet mogelijk is om met technische middelen de smaak van een voedingsmiddel te identificeren. Dat kan betekenen dat indien deze technische middelen worden ontwikkeld, dat smaak wel auteursrechtelijke kan worden beschermd. Of dit het geval is, zal de tijd nog moeten leren. Voorlopig moeten we ervan uitgaan dat smaak niet in aanmerking komt voor auteursrechtelijke bescherming.

Mogelijk gevolgen voor bescherming van geuren

In het vorige artikel is al aangegeven dat de Hoge Raad in het verleden heeft geoordeeld dat geuren wel in aanmerking komen voor auteursrechtelijke bescherming. Het is niet uitgesloten dat met een vergelijkbare redenering als in het Heks’nkaas-arrest, geur op basis van het Unierecht ook niet in aanmerking komt voor auteursrechtelijke bescherming. Net als smaak kunnen geuren namelijk ook niet objectiveerbaar zijn, doordat een ieder een geur anders ervaart.

Het laatste woord tussen Levola en Smilde is nog niet gezegd

Tussen Levola en Smilde is nog een merkenrechtelijke procedure aanhangig, waarover de Hoge Raad nog een oordeel moet geven. In de merkenrechtprocedure stelt Levola zich op het standpunt dat dat Witte Wievenkaas inbreuk maakt op het Heks’nkaas-merk van Levola. Volgens het gerechtshof Den Haag was sprake van merkinbreuk doordat de twee merken begripsmatig met elkaar overeenstemmen. Dit kwam doordat naar het oordeel van het gerechtshof Den Haag witte wieven en heksen bovennatuurlijke magische vrouwelijke verschijningen met een negatieve connotatie zijn. Door deze begripsmatige overeenstemming, kan sprake zijn van merkinbreuk. De Hoge Raad (en misschien ook het HvJ) zal hierover nog een oordeel moeten geven.

Slotsom

Alhoewel de strijd tussen Levola en Smilde nog niet voorbij is, is het auteursrechtelijke terrein voorlopig uitgevochten: op smaak kan geen auteursrecht rusten.

Heeft u vragen over de bescherming van uw product, neemt u dan contact op met onze intellectueel-eigendomsrechtadvocaten. Onze advocaten denken graag met u mee.


Dmitry Grobokopatel
Dmitry Grobokopatel

“Discussiëren in een dynamische omgeving is aan mij besteed. Ik duik diep in de materie en zoek graag de juridische grenzen op. Bij JPR heb ik de eer om mij bezig te houden met het intellectueel eigendomsrecht. Ik behandel voornamelijk vraagstukken over soft-IP (merken, handelsnamen, domeinnamen en auteursrecht), onrechtmatige publicaties (portretrecht en lasterkwesties) en commerciële (ICT-)contracten. Met een gezonde dosis energie bescherm ik de ideeën, identiteit en reputatie van mijn klanten.

Net als het IE-recht, blijf ik voortdurend in ontwikkeling. Zo houd ik mijn kennis actueel. Ik denk verder graag actief mee met mijn klanten en anticipeer op de ontwikkelingen in een organisatie. Met een snelle en pragmatische aanpak heb ik mijn missie voortdurend voor ogen: aan het einde van de rit is mijn klant tevreden.”

Over Dmitry

Dmitry is sinds 2016 werkzaam als advocaat bij JPR Advocaten in het ondernemingsrecht, intellectueel eigendomsrecht en ICT-recht. Voor Dmitry staan kwaliteit en toewijding voorop. Dankzij zijn nieuwsgierigheid en betrokkenheid streeft hij in iedere zaak het maximale resultaat na.

Contact opnemen met JPR

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor de nieuwsbrief: