Vastgoedrecht Huurrecht
4 juli 2016

Meer mogelijkheden tot tijdelijke verhuur woonruimte

JPR advocaten

Het is in de praktijk bijzonder moeilijk om een woning slechts voor een beperkte tijd te verhuren. Al heel gauw namelijk heeft de huurder een recht op huurbescherming en dan is het voor de verhuurder bijna onmogelijk om de huurovereenkomst weer te beëindigen. 

Wet doorstroming huurmarkt 2015

Vanaf 1 juli 2016 echter zijn de mogelijkheden tot verhuur van een woning voor beperkte tijd aanzienlijk verruimd. Op die datum is de Wet doorstroming huurmarkt 2015 in werking getreden. Op grond van die wet is het voor de verhuurder mogelijk om een woning tijdelijk voor maximaal twee jaar te verhuren. Na het einde van de afgesproken termijn komt de huurovereenkomst “van rechtswege” tot een einde. Het enige dat de verhuurder daartoe moet doen, is een schriftelijke aanzegging aan de huurder dat de huurovereenkomst op het afgesproken tijdstip zal eindigen. De huurder mag overigens wel voor het einde van de afgesproken termijn opzeggen. 

De hiervoor genoemde maximale termijn van twee jaar bij de verhuur van een woning is zelfs maximaal vijf jaar, wanneer een “onzelfstandige woning” wordt verhuurd, dus bijvoorbeeld een kamer. 

Schriftelijke aanzegging

De schriftelijke aanzegging door de verhuurder blijft wel belangrijk. Wanneer de verhuurder dat vergeet, dan wordt de huurovereenkomst na de afgesproken termijn automatisch voor onbepaalde tijd verlengd. Op dat moment ontstaat voor de huurder dus weer een recht op huurbescherming. 

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.