Foto's op Facebook geven geen vrijbrief voor commercieel gebruik door derden

JPR advocaten
Commercieel gebruik Facebook-foto's mag niet | JPR Advocaten

Afbeeldingen die op Facebook zijn geplaatst, mogen alleen op Facebook worden gedeeld door derden. Daarnaast mogen deze afbeeldingen door Facebook worden gebruikt. Dat heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant recent nog bevestigd in haar vonnis van 2 augustus 2017 (zaak/rolnr.: 5931788 / 17-2081) in een geschil tussen Drankgigant en Rogier Bos (“Bos”).

Feiten

In deze zaak had Drankgigant een foto van de fotograaf Bos op Facebook gevonden. Deze foto heeft Drankgigant vervolgens commercieel gebruikt op haar eigen website. Bos trad hier tegen op en eiste een schadevergoeding van € 375,00, vermeerderd met de buitengerechtelijke incassokosten ad € 56,00.

Drankgigant stelde dat zij in de veronderstelling verkeerde dat de foto van Bos vrij mocht worden gebruikt, nu deze op Facebook was geplaatst. Drankgigant verwees hierbij naar de voorwaarden van Facebook.

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter ging niet mee in het verweer van Drankgigant. Drankgigant had ten eerste niet bewezen dat de desbetreffende foto door Bos op Facebook is geplaatst. Daarnaast houden de voorwaarden van Facebook slechts in dat op Facebook geplaatste foto’s door Facebook mogen worden gebruikt en door anderen enkel mogen worden gedeeld op Facebook. 'Een foto op Facebook geeft geen vrijbrief om te worden gebruikt voor reclamecampagnes’, aldus de kantonrechter.

De kantonrechter oordeelde dat sprake was van auteursrechtinbreuk. De vordering van Bos werd toegewezen.

Slotsom

Dat foto’s op Facebook zijn geplaatst, betekent niet dat deze foto’s door derden (met uitzondering van Facebook) buiten Facebook commercieel mogen worden gebruikt . Voordat u een foto gebruikt, dient u dan ook te onderzoeken of u toestemming nodig hebt van de rechthebbende.

JPR adviseert u graag bij het beschermen van uw intellectuele eigendomsrechten en bij het optreden tegen inbreukmakers. In het geval van mogelijke auteursrechtinbreuk bevelen wij u aan om preventief op te treden. Zeker nu een auteursrechtinbreuk kan leiden tot een verplichting tot het afdragen van een (flinke) schadevergoeding.

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.