Contract en proces Erfrecht
23 januari 2023

Bewijs van transacties tussen ouders en kinderen

Paul Schepel
Bewijs van transacties tussen ouders en kinderen

Het verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen is vaak het bewijs. Hoe toon jij aan dat het is gegaan zoals jij zegt? Deze blog gaat over het bewijs van transacties tussen ouders en hun kinderen. De aanleiding is een uitspraak van de rechter in een ruzie tussen een schuldeiser en de vader.

Wat was er gebeurd?

De kinderen hadden een bedrag geleend aan hun ouders. Als zekerheid kregen zij een tweede hypotheek op het huis van de ouders. De geldlening en de hypotheek staan in een notariële akte.

De schuldeiser heeft een vordering op de vader. Dat was de uitkomst van een jarenlange procedure. Vader moest schadevergoeding betalen, maar weigerde dat. De schuldeiser legt daarom beslag op het huis van vader. Het huis wordt verkocht. Uit de opbrengst wordt de eerste hypotheek afgelost.

Wat was het probleem?

De vraag was wat met het restant van de opbrengst moest gebeuren. De kinderen vonden dat zij als tweede hypotheekhouder het restant moesten krijgen. De schuldeiser vond echter dat de hele hypotheek een schijnvertoning was, omdat er helemaal geen geldlening bestond. Hij vond daarom dat hij recht had op het restant.

De vraag was of de notariële akte voldoende bewijs van de geldlening opleverde tegen de schuldeiser.

Wat was het oordeel van de rechter?

De rechter vond van niet. De notariële akte levert wel bewijs op tussen de ouders en de kinderen, maar niet tegen deze schuldeiser. De kinderen moesten dus alsnog bewijs van de geldlening leveren in de vorm van een bankafschrift en/of belastingaangiften. Voor wie het wil nalezen: de uitspraak van de rechter is hier te vinden.

Advies: bewaar uw administratie goed

Wie wat bewaart heeft wat. Dat geldt zeker ook voor administratie van dit soort transacties. Banken bewaren hun administratie niet langer dan zeven jaar. Een doos met belangrijke papieren in een donker hoekje op zolder is dus van groot belang in dit soort kwesties. Het belang daarvan wordt nog groter als een van partijen er niet meer is. Want dan moeten de erfgenamen het uitzoeken.

Komt u er (toch) niet uit? Wij helpen u graag.

 

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.