MKB-bedrijven
17 januari 2018

JPR kiest voor goede, duurzame koffie van Pure Africa

JPR advocaten
JPR kiest voor goede, duurzame koffie van Pure Africa | JPR Advocaten

Eén van de belangrijkste onderdelen van een prettige werksfeer is goede koffie. Sinds medio 2017 drinken medewerkers en klanten van JPR in Deventer daarom de koffie van Pure Africa. Dit bedrijf komt eveneens uit Deventer en heeft een unieke duurzame aanpak: voor elke kilo koffie die zij verkopen, verstrekken zij € 1,- aan microkrediet aan een Afrikaanse koffie-ondernemer.

Uit ervaring en passie ontstaan

Ando Tuininga, mede-eigenaar van Pure Africa, heeft zelf jaren in Afrika gewoond en gewerkt. Hij kent het continent daardoor goed: “Telkens wanneer ik van Ethiopië terug ging naar Nederland, nam ik koffie mee. Dat land is immers de bakermat van de koffie. Het is er een heel sociaal gebeuren, ze hebben er echte koffieceremonies. De bonen worden ter plekke geroosterd en gemalen. Dat sociale sprak me enorm aan, samen met de hoge koffiekwaliteit. In 2013 zijn we daarom begonnen met Pure Africa en importeren we deze koffie.”

Door zijn ervaring met ontwikkelingswerk zag Ando bovendien dat hier nog wel wat verbetering in mogelijk was: “Daarom hebben we een combinatie gemaakt. We importeren koffie uit Ethiopië, Burundi en Rwanda en voor elke kilo koffie die we verkopen verstrekken we € 1,- aan microkrediet in die landen. Dat is bedoeld voor boeren, winkeliers of andere ondernemers die bij de bank enorme rentes moeten betalen voor een krediet. Soms is dat wel 35%. Met zulke voorwaarden kun je dus niet groeien.” 

Om die reden beheert Pure Africa zelf een fonds voor microkrediet. Ando: “Een paar keer per jaar ga ik zelf naar Afrika om de ondernemers te bezoeken. Zij betalen bij ons overigens wel een kleine rente van 6%, omdat we de lokale kosten moeten dekken én omdat we de ondernemers willen leren dat geld niet gratis is. Zij moeten gemotiveerd raken om hun lening met een schappelijke rente terug te gaan betalen.” Inmiddels heeft Pure Africa zo’n € 29.000,- geïnvesteerd in 41 Afrikaanse bedrijven.

Geen contracten, wel topservice

Pure Africa bemoeit zich niet met de manier waarop de Afrikaanse ondernemers hun bedrijf runnen. Wel kan er voor lokale begeleiding gezorgd worden, zodat het bedrijf meer kans op succes heeft. Dat is duidelijk anders dan hoe andere ontwikkelingsorganisaties te werk gaan. 

Ook in hun eigen dienstverlening doet Pure Africa het anders dan anderen, vertelt Ando: “Wij werken niet met contracten. Onze afnemers zitten niet vast aan ons als koffieleverancier. Het enige wat wij willen is dat onze klanten blij zijn met de lekker koffie en de topservice die wij bieden. Daarom zijn we ook blij dat JPR, een grote naam in de regio, voor ons heeft gekozen. Voor onze koffie én ons verhaal.”

JPR als ambassadeur

Pascal Hulsegge van JPR leerde Ando kennen toen hij zijn pitch deed tijdens de prijsuitreiking van Deventer Marktplein: “Daar zat ik in de jury toen hij genomineerd was voor Starter van het Jaar. In 2017 was hij ook nog genomineerd voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer van het Jaar. Ik kende dus het verhaal achter Pure Africa al en toen ik met een collega de koffie ben gaan proeven, waren we al snel overtuigd. We hebben nu een lokale koffiepartner met een goede gedachte erachter. Zij geven Afrikaanse ondernemers een kans om te gaan ondernemen. Dat kunnen wij alleen maar toejuichen."

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.