Menu
JPR Advocaten
WHOA ter voorkoming van faillissement
Als directeur of eigenaar van een bedrijf wilt u zich bij voorkeur bezighouden met ondernemen. JPR informeert u daarom graag over de nieuwste ontwikkelingen zodat de continuïteit van uw onderneming gewaarborgd kan worden.

Op 1 januari 2021 treedt de WHOA officieel in werking. Deze langverwachte ‘Wet homologatie onderhands akkoord’ komt als geroepen, nu tal van bedrijven financieel in de knel komen vanwege de aanhoudende coronacrisis. Maar wat houdt deze eigenlijk in? Voor ondernemers én schuldeisers

Het ontstaan van de WHOA

Er bestond al de mogelijkheid om tot een onderhands akkoord te komen. Echter, in de huidige situatie heeft elke schuldeiser feitelijk een vetorecht. Wanneer er één niet akkoord gaat, kan een levensvatbare onderneming alsnog failliet gaan vanwege tijdelijke geldnood. Tijdens de coronacrisis blijkt hoe problematisch dit kan zijn, vandaar dat er haast achter de invoering van de wet is gezet.

Heeft u een vragen over de WHOA, JPR helpt u graag verder
Neem contact op

Wie kunnen ermee te maken krijgen?

Het nieuwe aan de WHOA, is dat het mogelijk wordt om met een meerderheid van de crediteuren tot een akkoord te komen. Bijzonder aan deze regeling is dat het akkoord ook schuldeisers kan binden die niet met het akkoord hebben ingestemd. Ze moeten zich toch conformeren aan de deal en bijvoorbeeld genoegen nemen met een gedeeltelijke afboeking. Het akkoord wordt om die reden ook wel een ‘dwangakkoord’ genoemd.

Voorbeelden

Stel dat u als ondernemer een bedrijfsruimte huurt en dat de huurlasten de belangrijkste oorzaak zijn van de financiële problemen. De WHOA zou in dat geval kunnen helpen om makkelijker van de huurovereenkomst af te komen, wat in het voordeel werkt van de ondernemer en de rest van de schuldeisers.

Of denk aan een leverancier die nog een vordering heeft openstaan op een onderneming die failliet dreigt te gaan. Dankzij een onderhands akkoord ontvangt de leverancier mogelijk op een later moment alsnog het hele bedrag. Aan de andere kant kan een dergelijk akkoord hem ook dwingen tot een gedeeltelijke afboeking.

Andere partijen die met de WHOA te maken kunnen krijgen zijn aandeelhouders. Bijvoorbeeld wanneer de betreffende onderneming nieuwe aandelen uitgeeft om aan andere schuldeisers tegemoet te komen.

Dan is er nog de TOA

Je zou kunnen zeggen dat de WHOA het mogelijk maakt om ondernemingen tijdelijk in een soort winterslaap te brengen, en de ingrijpende gevolgen ervan te beperken. Maar waar kun je terecht voor begeleiding? Hier komt de TOA in beeld, oftewel het ‘Time-out-arrangement’.

Het heeft als doel ondernemers te helpen bij het toepassen van de WHOA. Zelfs de Rijksoverheid noemt het een “ingewikkelde en vrij technische wet [1]”. De tijd zal het leren.

Wat kan JPR voor u betekenen bij een aankomend faillissement?


Bij JPR werken ervaren advocaten die gespecialiseerd zijn in het insolventierecht. Het team aan advocaten op het gebied van insolventierecht bestaat uit 10 medewerkers, waaronder 4 advocaten met de hoogste specialisatieopleiding op het gebied van insolventierecht. Dit team heeft samen meer dan 100.000 uur ervaring in het adviseren van ondernemingen in zwaar weer en behandelen van faillissementen van klein tot groot (waaronder het grootste vastgoed faillissement van Nederland). Zij kunnen u adviseren over de WHOA en u bijstaan bij de toepassing ervan. Of u nu directeur/eigenaar bent van een onderneming die in zwaar weer verkeert, of een schuldeiser die nog een vordering heeft openstaan.

Ook kunnen onze advocaten door de rechter worden aangesteld als onafhankelijk curator, observator en herstructureringsdeskundige bij de toepassing van de WHOA. Is de wet mogelijk op uw situatie van toepassing? Begin dan op tijd met de voorbereidingen en neem contact op met een van onze specialisten.

Contactformulier

Neem contact op via onderstaand formulier. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.


* Verplichte velden
Advocaten binnen het rechtsgebied Insolventierecht (met kennis over de WHOA)
Tian Herstel
JPR Doetinchem
Paul Schepel
JPR Deventer
Sebastiaan Vos
JPR Deventer
David Vrijbergen
JPR Doetinchem
Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor de nieuwsbrief: