In de strijd tegen witwassen en het financieren van terrorisme is in 2020 het UBO-register bij de Kamer van Koophandel ingevoerd. U heeft daar vast al over gelezen. De overgangstermijn van anderhalf jaar voor bestaande organisaties loopt af op 27 maart 2022.
Het UBO-register kort samengevat
Alle organisaties moeten opgeven wie (uiteindelijk) een belang van meer dan 25% heeft. Belang kan eigendom zijn, maar ook andere vormen van invloed. Het betreft niet alleen nv’s en bv’s, maar bijvoorbeeld ook (coöperatieve) verenigingen, stichtingen en dergelijke. Als er geen ‘echte’ uiteindelijk belanghebbende is, geldt het bestuur vaak als UBO. UBO staat voor Ultimate Beneficiary Owner, ofwel uiteindelijk belanghebbende.
Voor nadere informatie zie bijvoorbeeld https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/top-5/ubos-nog-niet-ingeschreven-doe-het-voor-27-maart/ Op 27 maart 2022 moeten echt alle organisaties met een (pseudo-)UBO in het register staan ingeschreven. Registratie is wettelijk verplicht. Overtreding is een economisch delict waar forse straffen op staan.
De UBO moet de organisatie de nodige bewijsstukken geven. Registratie is niet echt eenvoudig en kost tijd en aandacht. Wacht daarmee dus niet te lang. Als u vragen heeft of twijfelt, helpen wij u graag.