Splitsing in appartementsrechten
Als eigenaar, erfpachter of opstaller ben je bevoegd om je recht op een gebouw en de daarbij behorende grond met toebehoren te splitsen in appartementsrechten. Dit geldt ook voor het splitsen van een stuk grond. Daarnaast kan je als appartementseigenaar in veel gevallen ook jouw appartementsrecht (onder)splitsen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld als investeerder, ontwikkelaar of (groot-)eigenaar in aanraking komen met een splitsing in appartementsrechten.

Splitsingsakte
De splitsing in appartementsrechten geschiedt door een notariële akte (de splitsingsakte) en inschrijving van die akte in de openbare registers van het Kadaster. Pas op het moment dat de splitsingsakte bij het Kadaster staat ingeschreven, ontstaan de appartementsrechten met daaraan verbonden het mede-eigendom van de appartementseigenaar in de splitsing, het exclusieve gebruiksrecht van een privégedeelte door de appartementseigenaar en het verplichte lidmaatschap van de appartementseigenaar van de Vereniging van Eigenaars (VvE).
Het opstellen van een splitsingsakte wordt gedaan door de notaris. Daarbij is het van belang voor ogen te houden dat de splitsingsakte het juridische fundament van de splitsing vormt en dat de wet daar eisen aan stelt. De splitsingsakte regelt immers de goederenrechtelijke verhoudingen tussen de appartementseigenaars en de gemeenschap. Zorgvuldigheid bij het opstellen van deze akte is dan ook geboden. Een splitsingsakte wordt door de rechter namelijk objectief uitgelegd. Dat betekent dat het niet uitmaakt wat de bedoeling van de splitser was, maar welke bedoeling blijkt uit (de bewoording van) de akte van splitsing.
Een splitsingsakte kan bovendien niet eenvoudig worden gewijzigd. Minstens 80% van alle stemmen moeten voor wijziging stemmen, maar in sommige gevallen is zelfs de medewerking van alle eigenaren vereist.
Wanneer je overweegt om door splitsing appartementsrechten in het leven te roepen of om een splitsing in appartementsrechten te wijzigen, is het van groot belang dat jouw bedoelingen bij de splitsing duidelijk in de akte naar voren komen. Wij kunnen jou daarbij helpen.
Hoofd- en ondersplitsing
Wanneer een gebouw gesplitst is in appartementsrechten kan meestal volstaan worden met één splitsingsakte en één VvE. Dit wordt anders als er meerdere gebouwen in de splitsing betrokken worden en/of een gebouw uit een mix van functies bestaat (bijvoorbeeld de mix van wonen, winkelruimte en parkeren). Het is in zulke gevallen praktischer om te werken met een hoofdsplitsing en één of meer ondersplitsingen. Door te werken met een ondersplitsing ontstaan er voor de verschillende gebouwen en/of functies eigen splitsingsakten en eigen VvE’s.
Het bestaan van een hoofd- en ondersplitsing leidt in de praktijk tot de nodige hoofdbrekens voor appartementseigenaars. Hoe verkrijg je in zo'n geval de benodigde toestemming van de VvE? Voor deze en overige vragen, zijn wij jou graag van dienst.

Wij staan voor je klaar
Meer weten over de splitsing in appartementsrechten?
Bij JPR tref je hoogwaardige professionals die net zo zijn als jij. Toegankelijk en altijd bereid om te helpen.