Schenking

Een schenking doen kan gevolgen hebben voor jouw nalatenschap. Wij zetten hier een paar zaken op een rij die van belang kunnen zijn.

Direct contact opnemen
Najama-Sebastiaan-Doetinchem

Wij adviseren over deze aspecten

  • Eens gegeven blijft gegeven. Als jij later nog op een schenking wil terugkomen moet jij dat afspreken (en op papier zetten).
  • Een schenking behoeft niet te worden ingebracht in de nalatenschap. Als jij dat wel wil moet jij dat bij de schenking bepalen (en op papier zetten) of in je testament opnemen. Dat kan jij later weer ongedaan maken, maar dat kan alleen in jouw testament. Inbreng betekent dat de ontvanger daarmee al een deel van zijn erfdeel heeft gekregen.
  • Een schenking kan van invloed zijn op de legitieme portie
  • Schenking op papier: jij kunt nu al iets schenken, maar het pas later daadwerkelijk geven. Daar zitten haken en ogen aan. De Belastingdienst accepteert schenking van een geldbedrag alleen als jij daarover een rente van ten minste 6 % per jaar betaalt. Het is van groot belang dat ook stipt op tijd te doen en de betreffende bankafschriften goed te bewaren.
  • Uitgestelde schenking: een schenking die bij leven niet is uitgevoerd vervalt bij overlijden tenzij daarvan een notariële akte is gemaakt. Bovendien kan de schenking worden aangemerkt als, zoals dat heet, quasi-legaat. Het gevolg is dat de regels voor inkorting en vermindering van legaten van toepassing zijn.
  • De ontvanger moet over de schenking schenkbelasting betalen. Er zijn vrijstellingen voor naaste familieleden en goede doelen (als zij de ANBI-status hebben).
  • Verkoop van bijvoorbeeld een huis of een bedrijf beneden de reële waarde kan een verkapte schenking opleveren met alle gevolgen van dien.
Albert Jan Boer
Wij staan voor je klaar

Wil jij meer weten over schenkingen?

Bij JPR tref je hoogwaardige professionals die net zo zijn als jij. Toegankelijk en altijd bereid om te helpen. 

Neem contact op

Direct contact opnemen

Heb je een vraag of wil je dat één van onze collega’s contact met je opneemt? Via het onderstaand formulier kun je ons een bericht sturen.