Ondernemingsrecht
19 mei 2025

Wet opheffing verpandingsverboden treedt in werking

Paul Schepel

In een eerder blog schreef ik al over dat de regering een wetsvoorstel heeft ingediend voor opheffing verpandingsverboden. Onlangs is bekendgemaakt dat dit wetsvoorstel is aangenomen en op 1 juli 2025 in werking treedt. Dit heeft verschillende gevolgen, zoals aanpassingen in de algemene inkoopvoorwaarden en veranderingen in de mogelijkheden om pandrecht op vorderingen te vestigen als zekerheid voor bankkrediet.

Wat staat er nu in de wet?

Een schuldeiser kan zijn vordering overdragen (‘cederen’) aan iemand anders. Hij kan er ook een pandrecht op vestigen. Beide komen veel voor, bijvoorbeeld bij factoring. Pandrecht op vorderingen is daarnaast een veelgebruikte zekerheid bij bankkrediet.

Schuldeiser en schuldenaar (crediteur en debiteur) kunnen echter afspreken dat een vordering niet kan worden overgedragen. Doen zij dat, dan kan er ook geen pandrecht op worden gevestigd. Een dergelijk beding komt regelmatig voor in algemene inkoopvoorwaarden. De inkoper wil dan niet dat hij wordt geconfronteerd met een andere schuldeiser of een pandhouder die betaling eist.

Wat verandert er?

Het uitsluiten van overdracht en/of verpanding van zakelijke vorderingen is niet langer geldig. Dit geldt voor vorderingen die ontstaan in het kader van de uitoefening van een beroep of bedrijf. Het geldt dus bijvoorbeeld niet voor geldleningen in de familiesfeer. De nieuwe wet kent ook een paar uitzonderingen.

Paul Schepel

Meer weten over deze wet? 

Wij staan je graag te woord. Wil je meer weten over verpandingsverboden en hoe je hiermee omgaat? Paul denkt graag met je mee.

Contact opnemen

Uitsluiting van overdracht en verpanding blijft mogelijk bij:

  • Betaal- en spaarrekeningen;
  • Leningovereenkomsten met meerdere leninggevers;
  • G-rekeningen.

Overgangstermijn

Voor overeenkomsten die op 1 juli 2025 bestaan, geldt een overgangstermijn van drie maanden. Op die contracten wordt de wet dus pas op 1 oktober 2025 van kracht.

Tijd voor actie

Voor aanpassing van contracten is tijd nodig. Wij raden je daarom aan nu actie te ondernemen. De advocaten van JPR helpen daarbij graag.

Ben je leverancier?

De inkoopvoorwaarden van jouw afnemers kunnen een verpandingsverbod bevatten. Vanaf 1 oktober 2025 kan jij misschien meer kredietruimte krijgen. We raden je aan om hierover in gesprek te gaan met de bank.

Ben je afnemer?

Laat dan jouw algemene inkoopvoorwaarden nakijken. Een regelmatige update kan sowieso geen kwaad. Een verbod op overdracht en/of verpanding is binnenkort niet meer geldig. Je kunt dus te maken krijgen met een bank of een andere partij die de vordering van jouw leverancier wil incasseren. Weet dan dat je tegen die andere partij hetzelfde verweer kan voeren als tegen jouw leverancier zelf.

Vragen?

Heb je nog vragen rondom dit onderwerp? De advocaten van JPR weten raad. Onze ondernemingsrechtadvocaten denken graag met je mee over de mogelijkheden.

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.