Civiele procedure

Kom jij er met jouw wederpartij niet uit, dan kan jij (bijna) altijd naar de rechter. Een advocaat weet als geen ander hoe dat moet en waar jij moet zijn. Procedures kunnen veel geld kosten en duren meestal lang. Bij een procedure komt ook veel kijken. Een goede voorbereiding is van groot belang voor het uiteindelijke resultaat.

Direct contact opnemen
Jesse-Rene-Utrecht

Wat zijn de kansen voor jouw kwestie?

Wij bespreken altijd eerst met jou wat er aan de hand is. Wat wil jij bereiken en wat is daarvoor nodig? Op basis daarvan vertellen wij jou hoe het juridisch in elkaar zit en wat jouw rechten en verplichtingen zijn. Wij beoordelen daarbij ook wat de kansen, risico’s en kosten van een juridische procedure zijn. Heeft het zin om een procedure te beginnen? Heeft het zin om het op een procedure van de wederpartij te laten aankomen, of kunnen wij beter proberen tot een schikking te komen? Ook tijdens een procedure kijken wij of het voldoende zin heeft om door te gaan of dat het verstandig is alsnog te proberen tot een schikking te komen.

Dagvaarding opstellen

Wanneer je de rechter wil inschakelen om deze te laten beslissen over een geschil, dan zal een advocaat meestal een dagvaarding opstellen.

In de wet zijn regels opgenomen over de inhoud van de dagvaarding. Het is belangrijk dat de dagvaarding voldoet aan de eisen die de wet stelt. Enerzijds zijn de eisen van formele aard. Deze houden verband met de oproeping van de gedaagde voor de rechter. Anderzijds bevat de dagvaarding de eis/de vorderingen en de gronden waarop die eis is gebaseerd.

Een dagvaarding is een exploot die een oproep aan de gedaagde bevat om op een bepaalde datum voor een gerecht (bijvoorbeeld de rechtbank, kantonrechter, gerechtshof) te verschijnen en om te antwoorden op de vordering die in de dagvaarding is opgenomen. Een dagvaarding in een civiele procedure moet worden uitgebracht (betekenen) door een gerechtsdeurwaarder. Dit dient uiterlijk één week voor de eerste roldatum te gebeuren. De roldatum staat genoemd in de dagvaarding en het is de dag waarop de gedaagde zich (schriftelijk) bij de rechtbank moet hebben gemeld. Dit heet aanzegging. In de dagvaarding staat of de gedaagde dit zelf mag doen of dat hij verplicht is een advocaat in te schakelen. De eiser mag de roldatum zelf uitkiezen. Na betekening moet de dagvaarding voor deze eerste roldatum door de eiser (of diens advocaat) aan de rechtbank te zijn toegezonden. Dit heet aanbrengen. De procedure vangt hiermee aan.

Het verdere verloop van de procedure wordt bijgehouden en voorgeschreven in de roladministratie. Jouw advocaat heeft hier toegang toe en weet precies welke handeling op welk moment moet zijn verricht.

Sebastiaan Vos
Wij staan voor je klaar

Meer weten over een civiele procedure voor jouw situatie?

Bij JPR tref je hoogwaardige professionals die net zo zijn als jij. Toegankelijk en altijd bereid om te helpen. 

Neem contact op

Direct contact opnemen

Heb je een vraag of wil je dat één van onze collega’s contact met je opneemt? Via het onderstaand formulier kun je ons een bericht sturen.