Home
Fusies en overnames
Corporate restructuring

Corporate restructuring

Organisaties krijgen steeds meer te maken met de gevolgen en uitdagingen van maatschappelijke veranderingen. Dit maakt dat veel organisaties op zoek gaan naar strategische, financiële en pragmatische oplossingen om ervoor te zorgen dat de organisatie klaar is voor de toekomst. Een wijziging van de organisatiestructuur maakt de onderneming slagvaardiger.

Direct contact opnemen
Sebastiaan-Doetinchem

Doel en vormen van corporate restructuring

Corporate restructuring is een proces waarbij een bedrijf zijn organisatie, activa en schulden herstructureert om zijn financiële en operationele doelstellingen te behalen. Dit kan om verschillende redenen nodig zijn, zoals het aanpassen van de vennootschappelijke structuur aan veranderende marktomstandigheden, het verminderen van kosten of het versterken van de financiële positie van het bedrijf.
Er zijn verschillende manieren waarop een bedrijf kan worden gereorganiseerd. Zo kan reorganisatie onder meer plaatsvinden middels fusies en overnames, het splitsen van activa en/of het afstoten van afdelingen. Het proces kan ook omvatten het wijzigen van de manier waarop het bedrijf wordt geleid of het aanpassen van de manier waarop het bedrijf wordt gefinancierd.

Juridische en financiële aspecten van belang

Bij corporate restructuring is het belangrijk om rekening te houden met zowel de juridische als de financiële aspecten van het proces. De juridische aspecten kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op het aanpassen van de aandelenstructuur en het wijzigen van de corporate governance.  Bij financiële aspecten kan gedacht worden aan keuzes ten aanzien van financieringsvormen en schuldstructuren. Het is van belang dat een corporate restructuring-plan zowel juridisch als financieel haalbaar is.

Stakeholdermanagement

Tijdens het corporate restructuring-proces is het belangrijk om de belangen van alle betrokken partijen te wegen, zoals aandeelhouders, werknemers, klanten en leveranciers. Het is ook cruciaal om te zorgen voor transparantie en communicatie met betrekking tot het proces en de voorgenomen veranderingen. Dit kan helpen om het opgebouwde vertrouwen te behouden en te voorkomen dat belangrijke stakeholders tijdens het proces afhaken.

De specialisten van JPR Advocaten kunnen je helpen bij het navigeren in deze complexe kwesties en het begeleiden van jouw bedrijf door het herstructureringsproces. Wij kunnen je van advies voorzien over de juridische aspecten van corporate restructuring en werken samen met je om een plan op te stellen dat aansluit bij jouw specifieke behoeften en doelstellingen.

Benjamin van Dijk
Wij staan voor je klaar

Meer weten over corporate restructuring?

Bij JPR tref je hoogwaardige professionals die net zo zijn als jij. Toegankelijk en altijd bereid om te helpen. 

Neem contact op

Direct contact opnemen

Heb je een vraag of wil je dat één van onze collega’s contact met je opneemt? Via het onderstaand formulier kun je ons een bericht sturen.