Home
Erfrecht
Wettelijke verdeling

Wettelijke verdeling

Deze pagina gaat over de verdeling van een nalatenschap van een erflater die gehuwd was. De regeling geldt ook voor een geregistreerd partnerschap. Met echtgenoot bedoelen we daarom ook de geregistreerde partner. Vroeger moest daarvoor een testament (op de langstlevende) worden gemaakt. Tegenwoordig bevat de wet daarvoor een regeling. Deze kan bij testament worden uitgesloten.

Direct contact opnemen
Marjolein-Lonneke-Sharbel-Deventer

Voorwaarden

De regeling geldt alleen als erflater was gehuwd was aangegaan. Verder mag de rechter geen scheiding van tafel en bed hebben uitgesproken. Enkel gescheiden leven is niet van belang. De echtgenoot moet erfgenaam zijn (en dus niet volledig zijn onterfd in een testament). Tenslotte moeten er een of meer kinderen erfgenaam zijn.

Wettelijke verdeling

Alle bezittingen en schulden gaan naar de echtgenoot. De kinderen krijgen voor hun erfdeel een vordering in geld op de echtgenoot. Deze vordering is pas opeisbaar als de echtgenoot overlijdt, failliet gaat of de wettelijke schuldsaneringsregeling (WSNP) op hem van toepassing wordt verklaard. De echtgenoot is verplicht de erfbelasting die de kinderen moeten betalen voor te schieten uit hun erfdeel. De kinderen zijn niet aansprakelijk voor de schulden van de erflater.

Wat kunnen wij voor jou doen?

Wij kunnen jou adviseren over alle aspecten van de wettelijke verdeling. Onderdeel daarvan is de vaststelling van de vordering van de kinderen. Als het niet lukt daar onderling uit te komen kunnen wij daarover een procedure bij de kantonrechter voeren.

Tian Herstel
Wij staan voor je klaar

Wil jij meer weten over de wettelijke verdeling?

Bij JPR tref je hoogwaardige professionals die net zo zijn als jij. Toegankelijk en altijd bereid om te helpen. 

Neem contact op

Direct contact opnemen

Heb je een vraag of wil je dat één van onze collega’s contact met je opneemt? Via het onderstaand formulier kun je ons een bericht sturen.