Menu
JPR Advocaten

Voor wie is de koerswinst op in beslag genomen aandelen? Voor de eigenaar of voor de beslag-legger?

Geschreven op 14 maart 2019  •  Auteur: Paul Schepel
Voor wie is de koerswinst op in beslag genomen aandelen? Voor de eigenaar of voor de beslag-legger?

Half miljoen euro meer waard

In het faillissement van Eurocommerce is beslag gelegd op de rekeningen van de stichting Syanora. Dit is de privéstichting van de familie Visser. Die stichting moest 2,5 miljoen euro terugbetalen aan de boedel. Het beslag trof ook een effectenrekening met aandelen. Op basis van een verstekvonnis zijn de aandelen opgeëist. Tegen dat vonnis is verzet gedaan. Daarmee werd de procedure heropend en voortgezet. Zolang de uitspraak niet onherroepelijk was, bestond voor de curatoren het risico dat de aandelen moesten worden teruggegeven. Deze zijn daarom in bewaring gegeven aan een notaris. Ruim twee jaar later werd het vonnis onherroepelijk en zijn de aandelen door de curatoren verkocht. Toen bleken zij een half miljoen euro meer waard.

Syanora vond dat zij recht had op die koerswinst. Zij meende dat de curatoren de aandelen niet volgens de wet hadden verkocht en daarom onrechtmatig hadden gehandeld. De rechtbank was dat met haar eens, maar wees de vordering tot schadevergoeding af. Als curatoren immers wel juist hadden gehandeld en de aandelen direct hadden verkocht, was Syanora de aandelen ook direct kwijt geweest.

Terecht gewacht met verkoop

Het gerechtshof(1) in hoger beroep was van oordeel dat curatoren niet onrechtmatig hadden gehandeld. Naar het oordeel van het hof hebben curatoren terecht gewacht met de verkoop van de aandelen totdat de uitspraak onherroepelijk was. Dat was ook in het belang van Syanora. Zij liep anders het risico dat de boedel niet meer alles kon terugbetalen als zij alsnog gelijk zou krijgen van de rechter. Daarover was tot twee keer toe een kort geding gevoerd. Daarbij was van belang dat de curatoren in de procedure opening van zaken hadden gegeven.
 
Verder was het hof het eens met de rechtbank dat Syanora geen enkele schade had geleden. Als curatoren de aandelen meteen hadden verkocht was Syanora de aandelen ook kwijt geweest. De koerswinst kwam dus toe aan de boedel van Eurocommerce.

Beslag leggen en procederen is een vak. Ons vak. JPR pakt dat aan en lost dat op. Neem contact met ons op voor meer informatie over dit onderwerp.


(1) Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 5 maart 2019, nog niet gepubliceerd


Paul Schepel
Paul Schepel

“Al ruim 30 jaar beoefen ik het vak van advocaat met veel plezier. Mijn interesse gaat voornamelijk uit naar het oplossen van juridisch complexe vraagstukken, maar dan wel met een praktische inslag. Juist de combinatie van juridisch denkwerk en een zo goed mogelijk advies geven aan de klant, is wat mijn werk interessant maakt. Als curator bij enkele grote faillissementen in de omgeving, voel ik me regionaal betrokken. Eén van mijn grootste faillissementen is Eurocommerce in Deventer.

Rondom mijn specialisatie faillissementsrecht bevindt zich een grote waaier van vele rechtsgebieden: huurrecht, arbeidsrecht, goederenrecht en milieurecht. Binnen de verschillende zaken staat het belang van de opdrachtgever altijd centraal. Hierbij worden de belangen afgewogen tegen de kosten, ofwel het managen van verwachtingen op een realistische wijze.”

Over Paul

Paul is vanaf 1986 werkzaam als advocaat bij JPR Advocaten. De eerste jaren is hij in vele rechtsgebieden werkzaam geweest. Daardoor kan hij nog steeds het hele werkveld overzien. Daarnaast was hij actief bij de Nederlandse Niet-rokersvereniging CAN, waarvoor hij meerdere rechtszaken heeft gevoerd. Zijn huidige focus ligt bij het ondernemingsrecht, met als specialisatie insolventierecht. Daarnaast is hij sinds 2008 lid van het College van Afgevaardigden van de Orde van Advocaten.

Contact opnemen met JPR

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor de nieuwsbrief: