Menu
JPR Advocaten

Vijfde druk Handboek Verzekeringsrecht met bijdragen van Pieter Leerink en Manon Pluymen

Geschreven op 6 mei 2019  •  Auteurs: Manon Pluymen, Pieter Leerink
Vijfde druk Handboek Verzekeringsrecht met bijdragen van Pieter Leerink en Manon Pluymen

Op 15 april 2019 is de vijfde druk verschenen van het handboek Verzekeringsrecht (Kluwer serie Recht en Praktijk, deel VR2). In 29 hoofdstukken schetst het boek een compleet beeld van het verzekeringsrecht. Kenmerkend daarbij is de combinatie van wetenschappelijke diepgang met oog voor praktische toepasbaarheid. Het 2,5 kilo zware handboek wordt inmiddels gezien als onmisbaar voor iedere praktijkjurist die zich bezig houdt met het verzekeringsrecht.

Net als in voorgaande edities, hebben Pieter Leerink en Manon Pluymen meegeschreven aan dit handboek.

Pieter herzag zijn eerdere hoofdstukken over premiebetaling en premierestitutie (hoofdstuk 8 en 9), Manon haar bijdrage aan hoofdstuk 2 over toetsing van primaire dekkingsbepalingen aan art. 6:248 lid 2 BW in het verzekeringsrecht. Pieter nam een belangrijke ontwikkeling in de rechtspraak over de opzetclausule in de AVP mee in een ingrijpende herziening van zijn eerdere hoofdstuk over de aansprakelijkheidsverzekering (hoofdstuk 26).

Manon en Pieter schreven samen een nieuw hoofdstuk over de CAR-verzekering (hoofdstuk 29).

Over deze onderwerpen zullen Pieter en Manon ook doceren voor de postacademische Leergang Verzekeringsrecht van de Universiteit van Amsterdam, die start in september 2019.


Manon Pluymen
Manon Pluymen

“Als advocaat onderzoek ik graag de creatieve oplossingen voor een probleem. In een procedure houd ik ervan feiten zodanig te presenteren dat de uitspraak eigenlijk al voor de hand ligt. Recht is voortdurend in ontwikkeling, er speelt veel en er zijn vaak grote belangen. Ik schrijf veel over mijn vakgebied en geef voordrachten aan organisaties.

Als commissaris van een verzekeringsmaatschappij krijg ik een interessante kijk in de keuken van de verzekeraar. Ik zie hoe verzekeraars met de Europese wetgeving omgaan, die veel van hen eist. Tevens hoor ik de ervaring van verzekeraars met vraagstukken die ik in mijn praktijk ook tegenkom.”

Over Manon

Manon is sinds 2008 advocaat bij JPR Advocaten in Deventer. Zij is werkzaam in het verzekeringsrecht en het aansprakelijkheidsrecht. Manon is gespecialiseerd in de uitleg van verzekeringsovereenkomsten, met name arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Ook behandelt zij veel zaken op het gebied van beroepsaansprakelijkheidsrecht en complexe schades. De diversiteit aan zaken geeft haar veel energie. Ze werkt uiterst nauwkeurig en gaat doelgericht te werk.

Pieter Leerink
Pieter Leerink

“Goed luisteren, duidelijke taal en niet te ingewikkeld doen. Dat is mijn motto. Het leukste aan mijn vak vind ik om ingewikkelde zaken simpel te maken en samen met de klant een strategie te bepalen. Ik sta voor een efficiënte aanpak gericht op een duurzame oplossing.

Vaak treed ik op voor klanten die geconfronteerd worden met een schade of een claim. Juist dan neem ik de klant bij de hand en ontzorg. Juridische procedures zijn soms niet te voorkomen. Een van de leuke dingen van mijn vak is het schrijven van een goed processtuk en het pleiten voor de rechter.

Ik stop veel energie in het vinden van een oplossing van de zaak. Vanuit mijn ervaring met de afwikkeling van complexe schadezaken kan ik preventief problemen signaleren en oplossingen aanbieden. Ik gebruik mijn praktijkervaring ook in workshops en publicaties. Zo treed ik regelmatig op als spreker en/of docent voor ACIS-symposia, Stichting Assurantie Registratie en bij relaties uit de verzekeringsbranche.”

Over Pieter

Sinds 1993 is Pieter werkzaam bij JPR Advocaten, hij is gestart in de algemene praktijk. Al snel heeft hij zich toegelegd op het verzekeringsrecht en aansprakelijkheidsrecht. In het bijzonder heeft hij zich gespecialiseerd in beroepsaansprakelijkheid, AOV en complexe (brand)schades. Pieter is vanaf 2000 partner van JPR en heeft van 2001 tot 2006 en van 2015 tot 2018 als lid van het Dagelijks Bestuur leiding gegeven aan JPR Advocaten.

Contact opnemen met JPR

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor de nieuwsbrief: