Menu
JPR Advocaten

Verbod op verrekening en opschorting in voorwaarden

Geschreven op 22 augustus 2016  •  Auteur: Ruurd van Eck
Verbod op verrekening en opschorting in voorwaarden

Veel algemene voorwaarden kennen een verbod op verrekening. Zo wil men voorkomen dat facturen niet betaald worden met de al dan niet gezochte reden dat wegens wanprestatie een tegenvordering is ontstaan. Door verrekening van schulden gaan immers de betreffende vorderingen teniet. Facturen moeten nu in elk geval betaald worden en daarna volgt wel discussie over de tegenvordering.

Andere jurisprudentie

In oktober 2014 heeft de Hoge Raad beslist dat, anders dan daarvoor, een verbod op verrekening niet ook een verbod tot opschorting inhoudt. Gevolg is dat door de (gestelde) tegenvordering de schuld op de facturen niet is komen te vervallen, maar dat de facturen toch niet betaald hoeven te worden totdat de schadeclaim is opgelost. 

Rekeningen niet betaald met smoes

Kortom: met een goede smoes kan nog steeds uitstel van betaling afgedwongen worden. Er wordt dus een discussie, en misschien zelfs een rechtszaak, uitgelokt die je anders niet had gehad. 

Pas uw voorwaarden aan

Behalve bij contracten met consumenten kan ook de opschorting in algemene voorwaarden worden uitgesloten. Dat moet nu dus uitdrukkelijk en niet impliciet met een verbod van verrekening. 

Veel algemene voorwaarden zijn nog steeds niet aangepast aan deze nieuwe jurisprudentie. Voorkom problemen en laat uw voorwaarden regelmatig controleren. Er verandert vaker iets dan u denkt.


Ruurd van Eck
Ruurd van Eck

“Wat mij intrigeert, is de verhouding tussen de ondernemer en de maatschappij. De interactie tussen het algemeen nut en de individuele vrijheid. Wat ik vaak tegenkom, is de onrechtvaardigheid en het gemak waarmee overheden tornen aan de belangen en rechten van individuele burgers. Als advocaat is het mijn uitdaging daarin tegenwicht te bieden.

Met wetenschappelijke nieuwsgierigheid kun je dagenlang bezig zijn, maar de klant wil een oplossing. Pleiten is boksen, maar dan intellectueel, binnen de regels. In het verlengde van mijn specialisatie omgevingsrecht (milieu, bouw, overheidsaansprakelijkheid en voedselveiligheid) ben ik voorzitter van de Raad van Toezicht Stichting Secure Feed. Een stichting die bijna 400 bedrijven verenigt in het streven voedselveiligheid te waarborgen.”

Over Ruurd

Al bijna 30 jaar is Ruurd een bevlogen advocaat en hij is partner bij JPR Advocaten. Ook adviseert en begeleidt hij startups. Ruurd staat voor een helder en praktisch advies, zodat het meteen toepasbaar is voor de klant.

Contact opnemen met JPR

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor de nieuwsbrief: