Menu
JPR Advocaten

Duurzaam bouwen als aannemer/opdrachtgever… maar hoe dan?

Geschreven op 11 juni 2019  •  Auteur: Anne Janssen
Duurzaam bouwen als aannemer/opdrachtgever… maar hoe dan?

Duurzaam bouwen: geen ontkomen aan

Verduurzaming. Circulaire economie. Energietransitie. Je kunt de krant niet openslaan en het internet niet openen zonder met deze termen geconfronteerd te worden. Alles moet “duurzamer”, zo ook de bouw. Wat betekent dit voor de uitvoerende partij; de aannemer?

De traditionele aannemer

Bij een traditionele aannemingsovereenkomst schakelt de opdrachtgever een architect in voor het ontwerp en een aannemer voor de uitvoering van dat ontwerp. De aannemer bemoeit zich niet met eventuele duurzaamheidsaspecten die in het ontwerp worden toegepast en hoeft ‘alleen maar’ uit te voeren conform de contractstukken. Er lijkt in dat geval weinig tot geen ruimte te zijn voor de aannemer om input te leveren op het gebied van duurzaam bouwen. Of valt er voor de aannemer toch nog een figuurlijk steentje bij te dragen aan de verduurzaming?

Jazeker. Bijvoorbeeld door circulaire, gerecyclede en/of biobased materialen in te kopen, (afval)materiaal zoveel mogelijk te hergebruiken en bouw- en sloopafval te scheiden en tot een minimum te beperken.

In de grote aanbestedingsprojecten wordt door de opdrachtgever steeds meer aandacht besteed aan duurzaam materiaalgebruik. Dat geldt helaas nog niet voor alle opdrachten. Wanneer de opdracht of het bestek geen duurzaamheidsmaatregelen voorschrijven, dan komt het aan op de milieubewuste en proactieve aannemer die bereid is zelf het initiatief te nemen tot deze maatregelen. Wanneer daar vanuit de opdrachtgever geen vergoeding tegenover staat, wordt het voor de aannemer al snel minder aantrekkelijk het bouwproces duurzaam in te richten.

De aannemer als (mede)ontwerper

Een aannemer die bij het ontwerpproces betrokken is kan eerder en meer invloed uitoefenen op de mate waarin duurzaam gebouwd wordt dan de aannemer die pas bij de uitvoering in beeld komt. De mee-ontwerpende aannemer kan primair grondstofgebruik verder reduceren door bijvoorbeeld gebruik te maken van lichte constructies en duurzame, circulaire materialen die goed demontabel en herbruikbaar zijn. Het is daarom goed om te zien dat aannemers steeds vaker een rol spelen in het ontwerpproces.

Zowel opdrachtgevers als aannemers zullen zich (nog meer) bewust moeten worden van het feit dat zij elkaar nodig hebben om verduurzaming in de bouw tot een succes te maken. Opdrachtgevers zullen aannemers meer moeten betrekken bij het ontwerpproces en indien mogelijk de aannemer faciliteren, ondersteunen en aanmoedigen in het duurzaam bouwen. Tegelijkertijd zullen aannemers opdrachtgevers moeten wijzen op de vele mogelijkheden op het gebied van verduurzaming.

Wilt u meer weten over verduurzaming in de bouw? Neem dan contact op met een van onze bouwrechtspecialisten.


Anne Janssen
Mr. A.R.S. Janssen

“Vraagstukken analytisch benaderen, in krachtige bewoordingen tot de kern van een zaak komen, het pleiten en het klantcontact; daar liggen mijn kwaliteiten. Ik heb me gespecialiseerd in het civiele bouwrecht. In de bouwsector voel ik me thuis. ‘Van directeur tot werkvoorbereider en van timmerman tot architect, ik heb met iedereen te maken’.

De bouwsector kenmerkt zich door een no-nonsense mentaliteit en de mensen zijn direct en duidelijk. Ik zal dan ook precies vertellen hoe ik over een zaak denk en het niet mooier maken dan het is. Deze pragmatische aanpak komt goed van pas om mijn klanten zo optimaal mogelijk te adviseren. Indien nodig voer ik procedures, maar in basis probeer ik dit te voorkomen.”

Over Anne

Anne werkt sinds begin 2016 als advocaat op het gebied van het civiel bouwrecht. Sinds 2018 is ze als advocaat werkzaam voor JPR Advocaten. Anne is bevlogen en nuchter, een aanpak die goed aansluit in deze sector.

Contact opnemen met JPR

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor de nieuwsbrief: