Menu
JPR Advocaten

De Opzetclausule 2020 van het Verbond van Verzekeraars geanalyseerd

Geschreven op 8 december 2020  •  Auteurs: Martijn Maas, Pieter Leerink
De Opzetclausule 2020 van het Verbond van Verzekeraars geanalyseerd

Onze advocaten Martijn Maas en Pieter Leerink hebben de Opzetclausule 2020 tot in de puntjes geanalyseerd en daarover een wetenschappelijke publicatie geschreven voor het Nederlands Tijdschrift voor Handelsrecht (NTHR).

Bijna iedereen heeft een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (meestal afgekort tot AVP). De AVP is ook wel bekend als de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering zorgt ervoor dat je schade die je bij een ander veroorzaakt niet uit eigen zak hoeft te vergoeden.

De premie bedraagt vaak maar enkele euro’s per maand. Maar toch moet het belang van een AVP niet worden onderschat. Een door een fout veroorzaakte brand kan flink in de papieren lopen.

Denk bijvoorbeeld aan een kind van 14 dat fikkie stookt in een afvalcontainer, waarna de brand overslaat naar een naastgelegen huis. Als er iemand gewond raakt, is dat niet anders. Bijvoorbeeld: je vergeet voorrang te geven op je elektrische fiets en rijdt een voetganger aan.

Wanneer is er opzet in het spel?

Zoals met alle verzekeringen is de dekking niet onbeperkt. Zo zit er in alle AVP’s een opzetuitsluiting. Geen verzekeraar wil schade vergoeden die met opzet (expres) is veroorzaakt. Maar waar leg je de grens en hoe leg je dat duidelijk vast in de verzekeringsvoorwaarden?

Lastig daarbij is dat er bij grensgevallen altijd een slachtoffer is. Als de verzekeraar geen dekking hoeft te geven en de dader geen geld heeft om de door hem opzettelijk veroorzaakte schade te betalen blijft het slachtoffer met lege handen achter. Dat zijn vaak erg trieste gevallen.

Dit jaar heeft het Verbond van Verzekeraars de Opzetclausule 2020 gepubliceerd met als doel de grens te verduidelijken. De kans is groot dat de polisvoorwaarden volgend jaar de nieuwe clausule krijgen.

In het artikel worden vragen behandeld zoals:
- Is de nieuwe tekst inderdaad duidelijker?

- Is de dekking slechter dan bij de vorige Opzetclausule 2000?

- Hoe zit het met voorwaardelijk opzet?

- Hoe met worden gekeken naar gevolgen niet te verwachten waren?

- Is de Opzetclausule 2020 een kernbeding?


Heb je vragen? Zit je met een discussie?
Neem gerust contact op.
We denken graag met je mee.


Martijn Maas
Martijn Maas

“Mijn directe omgeving wist het eigenlijk altijd al: Martijn wordt advocaat. Ik houd van debatteren en goede kennis van feiten. Tijdens mijn studies rechten en geschiedenis was ik voortdurend op zoek naar een uitdaging. Het intrigeert mij om me te...

Pieter Leerink
Pieter Leerink

“Goed luisteren, duidelijke taal en niet te ingewikkeld doen. Dat is mijn motto. Het leukste aan mijn vak vind ik om ingewikkelde zaken simpel te maken en samen met de klant een strategie te bepalen. Ik sta voor een efficiënte aanpak gericht op een...

Contact opnemen met JPR

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor de nieuwsbrief: