Verzekeringsrecht
5 maart 2021

De directe verzekering: worden er stappen gezet?

Niek Borm

De eerste stap naar de directe verzekering is gezet, WA-direct!

Op 1 juli 2021 starten verzekeraars met het afhandelen van de materiële schade aan particuliere personenauto’s van hun eigen WA-verzekerde klanten: WA-direct Het gaat om klanten waarbij de schade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig, waarvan die bestuurder aansprakelijk is.

De Bedrijfsregeling Directe Schadeafhandeling vormt de basis van WA-direct. Aan de directe schadeafhandeling ligt dus geen verzekeringsovereenkomst, maar een bedrijfsregeling ten grondslag. De bedrijfsregeling is bindend voor de leden van het Verbond van Verzekeraars.

Volgende stap: directe schadeafhandeling van de personenschade?

Mocht de directe schadeafhandeling van materiële schade goed verlopen, dan is de stap naar de directe schadeafhandeling van personenschade snel gezet. Een aanpassing van de Bedrijfsregeling Directe Schadeafhandeling is voldoende om personenschade ook onder de regeling te laten vallen.

De directe verzekering: nog een stap te ver?

Op dit moment lijken er serieuze stappen te worden gezet naar een directe verzekering Vraag is natuurlijk of de directe verzekering er op termijn ook gaat komen. Dit zal onder meer afhankelijk zijn of er een andere wind uit Den Haag gaat waaien.

Een andere vraag is hoe het systeem van de directe verzekering eruit moet komen te zien. Komt er een schadevergoedingswet wordt de inhoud van de verkeersschadeverzekering overgelaten aan de verzekeringsbranche of zal het een combinatie van deze twee worden?

Of worden er door individuele verzekeraars al stapjes gezet?

Verschillende verzekeraars hebben in de afgelopen tijd de verzekeringsvoorwaarden herzien van de (directe) Schade Verzekering Inzittenden (SVI).

Het is interessant om te zien dat een aantal verzekeraars in de verzekeringsvoorwaarden de vergoeding van de kosten van de belangenbehartiger hebben geregeld. Enkele verzekeraars gaan nog verder. Zij hebben een clausule over de contra-expert, zoals gangbaar in de woonhuis- en inboedelverzekeringen, in de verzekeringsvoorwaarden van de SVI opgenomen. Dit betekent dat voor vergoeding van de kosten van de belangenbehartiger de verzekeringsvoorwaarden en artikel 7:959 BW als uitgangspunt hebben te geleden.

Vraag is of dit een inkijkje is in hoe de directe verzekering eruit gaat komen te zien. Wel blijkt dat verzekeraars in aanloop naar een directe verzekering bezig zijn met het ontwikkelen van een alternatieve geschiloplossing. We gaan het zien.

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.