Menu
JPR Advocaten

Aandelen aan toonder exit

Geschreven op 19 maart 2019  •  Auteur: Paul Schepel
Aandelen aan toonder exit

De Naamloze Vennootschap, het woord zegt het al, was van oudsher een vennootschap met anonieme aandeelhouders. De aandelen waren daarmee ook makkelijk te verhandelen.

Aandeelhouders bekend

De overheid wil tegenwoordig echter weten wie de aandeelhouders zijn. In februari 2019 is daarom een wet(*) tot stand gekomen waarmee aandelen aan toonder eind 2019 praktisch moeten verdwijnen. Certificaten aan toonder worden ook in de ban gedaan.

Omzetting aandelen

Aandelen aan toonder mogen vanaf 1 januari 2020 alleen nog giraal worden beheerd. De deelgenoten in een dergelijk effectendepot staan geregistreerd. Alle andere aandelen aan toonder worden op 1 januari 2020 automatisch eigendom van de N.V. De regels voor inkoop van eigen aandelen zijn niet van toepassing. De aandeelhouder kan tot en met 31 december 2024 tegen inlevering van zijn aandeelbewijs een vervangend aandeel op naam krijgen.

Statuten aanpassen

Als op die manier alle aandelen overgaan op de N.V. gaat één aandeel automatisch over op het bestuur dat hoofdelijk aansprakelijk wordt voor de waarde van dat aandeel. N.V. ’s moeten nog dit jaar hun statuten aanpassen. De regeling geldt ook voor de Antilliaanse eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba, die onderdeel uitmaken van het Koninkrijk.

Als u dus nog een of meer aandelen aan toonder in een N.V. heeft wordt het tijd contact met de N.V. op te nemen.

Meer weten? Neem contact met ons op. De advocaten en juristen van JPR helpen u graag.


(*)Wet van 13 februari 2019, Stbl. 2019, 107, tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek en het Burgerlijk Wetboek BES houdende omzetting van aandelen aan toonder in aandelen op naam ten behoeve van de vaststelling van de identiteit van houders van aandelen (Wet omzetting aandelen aan toonder)


Paul Schepel
Paul Schepel

“Al ruim 30 jaar beoefen ik het vak van advocaat met veel plezier. Mijn interesse gaat voornamelijk uit naar het oplossen van juridisch complexe vraagstukken, maar dan wel met een praktische inslag. Juist de combinatie van juridisch denkwerk en een...

Contact opnemen met JPR

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor de nieuwsbrief: