Home
Vastgoedrecht
Gebreken en aansprakelijkheid

Gebreken en aansprakelijkheid

Helaas komt het regelmatig voor dat er geschillen ontstaan bij de aan- en verkoop van woningen of bedrijfsruimtes. Denk bijvoorbeeld aan discussies over verborgen gebreken. Leidend is dan wat partijen met elkaar hebben afgesproken. Van welke eigenschappen mocht de koper uitgaan? En is de verkoper wel volledig geweest bij het verstrekken van informatie?

Direct contact opnemen
Najama-Yasar-Doetinchem

Verborgen gebreken

Soms wil het voorkomen dat je na de levering ontdekt dat de woning of bedrijfsruimte gebrekkig is. Denk bijvoorbeeld aan lekkages, scheuren of asbest. Maar ook het ontbreken van de vereiste vergunningen kan onder omstandigheden een gebrek opleveren. 

Mededelings- en onderzoeksplicht

De verkoper is bij de verkoop van vastgoed verplicht om de koper volledig te informeren over die eigenschappen van het pand, waarvan hij/zij weet dat dit van belang is voor de koper. Daarentegen mag van een koper worden verwacht dat hij/zij tot op zekere hoogte onderzoek doet naar de eigenschappen van het aan te kopen pand. Vaak is het bij geschillen onduidelijk of nu mededelingsplicht of juist de onderzoeksplicht is geschonden. Onze advocaten kunnen dit voor jou beoordelen. 

Schade en boetes

Koopovereenkomsten bevatten meestal sancties voor het niet nakomen van afspraken. De impact van deze sancties is vaak groot. Denk bijvoorbeeld aan boetes die vastgesteld zijn op 10% van de koopsom. Daarnaast kan er soms nog een schadevergoeding gevorderd worden. Denk bijvoorbeeld aan schade door herstelkosten of gederfde winsten omdat de onderneming niet kan worden geëxploiteerd. Onze advocaten kunnen in dit soort geschillen adviseren over de risico’s en mogelijkheden. 

Nienke Beun
Wij staan voor je klaar

Meer weten over gebreken en aansprakelijkheid?

Bij JPR tref je hoogwaardige professionals die net zo zijn als jij. Toegankelijk en altijd bereid om te helpen. 

Neem contact op

Direct contact opnemen

Heb je een vraag of wil je dat één van onze collega’s contact met je opneemt? Via het onderstaand formulier kun je ons een bericht sturen.